Site pentru afaceri: 6 sfaturi pentru a concepe un site de milioane

Totul despre cum să concepi un site pentru afaceri. De la idee la afacere online.

0 Comments

În acest articol vreau să-ți arăt cum să concepi un site pentru afaceri online fără să cheltui sute sau mii de euro. Acest articol conține 6 pași pe care trebuie să-i urmezi dacă te gândești la crearea site-ului pentru o afacere online și nu doar.

Cu ceva timp în urmă se vorbea puțin despre afaceri online. Acest tip de afacere era asociat cu ceva mai puțin pozitiv sau chiar ilegal.

Lansarea unei afaceri online era mult mai dificilă decât acum. Doar realizarea unui site putea să coste de la 1000 euro în sus plus că nu exista informație suficientă ca să știi ce să faci mai departe. 

Astăzi datorită dezvoltării tehnologiilor web fiecare poate să-și lanseze de unul singur o afacere online chiar dacă nu a mai făcut acest lucru până acum.

Iată câteva idei de afaceri online ce necesită un site:

– servicii de consultanță online
– vânzarea de produse digitale
– vânzare de produse fizice
– programe de membership

Dacă ești interesat de afaceri online și ai o idee de un proiect să știi că ai ajuns în locul potrivit. 

În acest articol îți voi arăta pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a lansa un site în contextul unei afaceri online.

Sunt foarte entuziasmat să mă împart cu experiența mea în acest domeniu și chiar vreau să te ajut să-ți faci lansezi un proiect online de succes.

Hai să privim idea ta ca pe un proiect personal care are mai întâi de toate un scop și o perioadă de execuție.

La ce ne referim când spunem afaceri online ?

Prin afaceri online, în acest context vom înțelege acel tip de proiect modelul de afacere al căruia implică internetul și funcționează nemijlocit în mediul online. 

De exemplu: 
un site cu care promovezi și vinzi un program de consultanță. 

Iată pașii care trebuie urmați pentru a lansa un proiect online în mai puțin de 30 de zile fără să cheltui o căruță cu bani.

1. Alegerea tematicii unei afaceri online și analiza concurenței
2. Determinăm scopul și metoda de monetizare
3. Testăm primele ipoteze.
4. Alegem platforma pentru lansare unei afaceri online
5. Selectăm nucleul semantic al site-ului
6. Lansăm proiectul

1. Alegerea tematicii unei afaceri online și analiza concurenței.

Nișa unui afaceri online în cazul ideal trebuie să fie legată de domeniul în care ai deja cunoștințe și experiență sau pur și simplu ai pasiune față de domeniul dat.

Trebuie să fii dispus să înveți. 

Acest aspect este foarte important atunci când vorbim de un proiect personal. Se presupune că la început o mare parte din lucru va trebui să-l faci de unul singur. Acest lucru este valabil nu doar pentru afaceri online.

Atunci când ai deja o bază de cunoștință și pasiune față de acel domeniu lucru se va face tot atât de greu însă motivarea și depășirea unor dificultăți va fi mult mai ușoară.

Trebuie să răspunzi sincer la următoarea întrebare:

“Ești dispus să înveți zilnic și să te menții focusat pe acel proiect pe o perioadă îndelungată de timp?”

Vezi tu.
Sunt lucruri care pot da roadă imediat și să simți gustul succesului. 

De exemplu: 
Ai găsit un produs magic, ai creat rapid un landing page, setezi reclama pe facebook sau instagram și bum…, ai primele vânzări. 

Acesta este de fapt un caz obișnuit dacă ai un produs bun și te-ai adresat la publicul țintă potrivit. Dar există nișe în care lucrurile pot dura, fie să educe consumatorii, fie perioada de achiziție este mai lungă. Motive pot fi multe. Depinde în special de modelul de monetizare pe care îl alegi.

“Tematica unei afaceri online trebuie să fie inspirată din pasiune, de ceva mai presus decât motivul financiar și beneficiile care vor veni.”

Nu este necesar să fii un Guru în domeniul dat. Este nevoie de careva cunoștințe și dorința de învățare restul pe parcurs. Înveți direct din teren. De exemplu: dacă proiectul este în domeniul medicinei, atunci îți va fi mai ușor dacă ai deja cunoștințe în acest domeniu.

Sper că ești motivat să continui.
Acum urmează lucruri tehnice utile dacă vrei să faci afaceri online. 
De fapt, nu există nimic complicat în asta dacă urmezi pașii de mai jos.

Vom analiza un exemplu de website pentru brand personal cu tematica fotografia. Poate nu e un exemplu potrivit pentru afaceri online. Este doar un exemplu.

1.1 Cercetăm actualitatea ideii de afacere

Pentru aceasta vom apela la serviciul gratuit https://trends.google.com/ pentru a vedea actualitatea și tendințele nișei care ne interesează. 

Pentru identificarea mai exactă a tendințelor trebuie să încercăm 10-20 de cuvinte care au tangență cu afacerea noastră. Există termeni de căutare care la un moment au atins un maxim după care popularitatea poate să scadă brusc.

Nu ne putem baza doar pe aceste măsurători. Regula este să cercetăm mai multe surse înainte de a trage concluzii despre nișa unei afaceri online. 

Un eșantion mai mare de cuvinte cheie și expresii ne va da un rezultat mai apropiat cu lumea situația reală în nișa aleasă.

1.2 Analizăm volumul căutărilor pe google

La această etapă mergem mai avansat în zona de cercetare a ideii de afaceri online. Vom vedea ce exact caută oamenii și care sunt numărul de căutări pe această nișă.

Aproape întotdeauna măsurătorile de acasă nu coincid cu acelea de la piață dar nu putem ignora acest lucru mai ales că costă zero.

Iată cum arată o imagine generală pentru cuvintele fotograf, fotografie și servicii foto.

Există servicii mai avansate care oferă mai multă informație însă de regulă acestea sunt cu plată.

Pentru început, ceea ce oferă google este suficient ca să înțelegem dacă există cerere și se pot construi afaceri online în acest domeniu.

Recomand crearea unui document excel în care vei selecta cuvintele cheie care au legătură directă cu cea ce vrei să oferi viitorilor clienți. 

În dreapta acestora vei adăuga numărul de căutări. Facem suma acestor căutări și vedem ce cifră obținem.

Această cifră poate fi interpretată în mai multe feluri. 

De exemplu:

  • Să zicem că adunăm în total 15k de vizitatori unici lunar pe site
  • Valoarea unei achiziției este de 250 euro.
  • Rata de conversie este de 0,05%
  • Avem 7.5 clienți
  • Venitul așteptat este 1875 euro

Modelul de calcul diferă în funcție de modul în care vrei să valorifici site-ul și este un model de referință pentru a înțelege mai bine nișa dată.

Sarcină practică:

“Calculează care este volumul de căutări aproximative timp de 1 an pentru top 10 cuvinte cheie legate de nișa afacerii tale.”

Trebuie să înțelegem că acestea sunt căutările totale iar site-ul nostru este doar unul dintre sutele sau miile de site-uri pe această nișă.

1.3 Analiza site-urilor concurenței.

Mai întâi de toate trebuie să vedem ce afaceri online există deja în nișa noastră. La această etapă avem nevoie să identificăm primele 5 site-uri care apar pe google sau yandex ( în caz că țintești Rusia).

De asemenea trebuie să vedem care este costul mediu pe un click. Un indiciu evident care ne arată că avem un nivel înalt de concurență este costul pe click ridicat.

Costului poate fi văzut direct în google ads sau folosind tool-uri specializate precum keyword everywhere . Îți recomand cu încredere acest instrument care te ajută enorm la cercetarea nișei și în general pentru a genera idei de conținut pentru afaceri online.

Site-urile concurenților vor servi ca puncte de reper și inspirație pentru noi.

Viitorul site trebuie să fie mai bun decât al concurenților: 

  • viteza site-ului
  • design
  • calitatea și actualitatea informației de pe site.

2. Cum să monetizezi un site pentru afaceri?

Nu putem vorbi de afaceri online profitabile dacă nu știm cum va avea loc monitzarea. 

Propun să răspunzi la următoarea întrebare:

“Ce vrei să facă vizitatorii care au ajuns la tine pe site ?”

Idei de monetizare pentru afaceri online:

  • vânzarea directă pe site a produselor / serviciilor
  • redirectionarea pe alt site de vânzare (magazin online / landing page)
  • programul google Adsense
  • marketing afiliat

Scopurile unui website pot fi:

Suport informativ pentru un produs. 

Această metodă presupune că deja avem un produs care necesită să fie promovat. Scopul unui astfel de proiect este să vorbim despre produs și să încurajăm oamenii să folosească produsul dat.

Blog corporativ atașat la produsul de bază.

Scopul este de a atrage noi potențiali clienți din sistemele de căutare folosind blogul. Traficul adus pe site va fi direcționat către produsul de bază.

Proiect individual / autonom.

Acest tip de proiect are scop de a atrage cât mai mult trafic pe site iar monetizarea se face din reclamele plătite.

Un exemplu de afacere online pentru care am creat site funcționa în felul următor:

Site-ul web era folosit ca prezentare a produsului și generarea de lead-uri. Clientul folosea reclama PPC pentru a direcționa traficul la el pe site (landing page) după care aceștia erau îndemnați fie să facă achiziția de pe Amazon sau să lase adresa de email. În practică se putea de trimis acest trafic direct pe pagina de vanzare de pe amazon, însă site-ul ne oferă mai multe opțiuni de marketing. 

Acesta este un exemplu de monetizarea a unui site în mod indirect chiar dacă nu se referă la afaceri online 100%.

3. Testarea primelor ipoteze.

Partea bună a unei afaceri online este că avem posibilitate de a testa rapid orice idee. 

Există mai multe idei de testare a unei idei de afaceri online. Poate prea multe încât nu știi care se potrivește mai bine. O metodă de testare rapidă a unei idei de afaceri online este folosirea unui landing page. 

Da. Știu… S-a vorbit foarte mult despre acesta și unii nu mai cred în el considerând că oamenii s-au deprins cu aceste trucuri. 

Pentru început avem nevoie să vedem dacă există interes față de proiectul nostru. 

La această etapă nu este necesar să creăm o pâlnie de vânzări avansată. Dorim doar să facem un test rapid.

Mulți nu reușesc să facă afaceri online deoarece se complică din start.

Se cheltuiesc multe resurse ca mai apoi să depisteze că problema este în produs sau în nișa aleasă. 

Din păcate majoritatea procedează astfel. 

Îmi amintesc un caz real în care cineva a închiriat spațiu, a amenajat localul dar și-a dat seama că nu știe a face clătite. 

Nu avea încă o rețetă. 

Acest lucru este valabil și pentru afaceri online.

Nu vreau ca site-ul tău să pățească la fel. Să începi  a cumpătate teme și plugin-uri magice, dar să nu ai o viziune clară asupra cea ce contează de fapt pentru afacerea ta.

Avem o idee pe baza căreia creăm niște ipoteze.

După care putem ușor să le testăm cu costuri mici mai mici decât un salariu.

Când am început să fac site-uri, nu mă pricepeam să fac reclame și nici nu aveam timp să mă ocup de blog ca să aduc trafic în site.

Am creat un site, simplu care mi-a luat cam o zi să-l fac după care am plasat un anunț gratuit pe un portal și link la acel site. 

Am reușit să obțin câțiva clienți în acest fel. Am investit zero lei în promovare, 12$ pe nume de domeniu + vreo 3$ lunar pentru serviciu de găzduire. 

Oricine poate folosi această metodă simplă care nu necesită mari costuri și se potrivește pentru afaceri online.

Nu este necesar să faci lucrurile ideale. Contează mai mult viteza de execuție și excluderea din start a lucrurilor care nu lucrează.

Ce poți face chiar acum?

Scrie un text de prezentare a viitorului proiect format din 4 – 5 blocuri funcționale în care vei vorbi despre:

  • Nevoile potențialilor clienți
  • Soluțiile oferite
  • Beneficii dacă cumpără
  • Diferențiator competitiv
  • Îndemn la acțiune

Schițează pe hârtie sau instrumentul tău preferat de desenat cum ar arăta asta pe o pagină web. Acesta este mai mult decât un exercițiu. Dacă faci acest lucru, poți merge mai departe la implementarea pe un site web real.

4. Cum alegem platforma pentru lansarea unui site pentru afaceri?

Presupunem că deja ai ales numele de domeniu și serviciul de găzduire pentru site. Dacă nu, o poți face chiar acum. La această etapă nu trebuie să cheltui mai mult de 1-3 zile. Pur și simplu alege un nume de domeniu care îți place și mergi mai departe. Dezamăgirea poate veni imediat deoarece tot mai puține nume de domenii sunt disponibile mai ales pentru acelea populare.

Există atâtea posibilități de creare a unui site de orice tip încât nu știi pe care să o folosești. Pentru început, toate se potrivesc dacă vrei doar să testezi o idee de afacere online. 

Dacă deja ai avut experiență cu careva tool, îl poți folosi în continuare. Totuși voi încerca să dau unele recomandări care vor avea efect pe termen lung.

Dacă ai posibilitate și timp să înveți atunci îți recomand:

  • să utilizezi o platformă de tip CMS 
  • un nume de domeniu personalizat și 
  • serviciu de găzduire calitativ pentru a deține control total asupra platformei.

Personal, am folosit și continui să folosesc Joomla sau wordpress care este un CMS excelent.

 Se potrivește pentru un spectru larg de proiecte și afaceri online. Recent am început să folosesc WordPress, deoarece unii clienți cereau acest lucru. Fac asta și din motive că mi-am dorit să învăț și acest CMS care este și cel mai popular.

Există multe mituri și argumente pro sau contra folosirii unui sistem de tip CMS sau platformă închiriată cum este tilda, shopify, gomag, instapage, e.t.c.

Dacă ai timp să cercetezi, poți căuta instrumentul care să te satisfacă. Din experiență pot spune că nu există un tool care să te mulțumească în întregime chiar dacă poate “totul”.

În caz că vrei un site obișnuit, alege un CMS (Joomla, WordPress). Dacă vrei un magazin online, m-aș orienta pe o platformă închiriată din motiv că multe lucruri legate de plăți, livrare, integrări cu alte servicii sunt deja rezolvate și pentru începători este metoda cea mai simplă.

Să nu uităm că mulți dintre cei care fac afaceri online au început cu site gratuit pe wordpress.

5. Textele și nucleul semantic al unui site.

Textul de pe un site web poate avea 2 roluri:

  • prezentarea conținutului și ofertelor de vânzare
  • ajutarea site-ului să fie găsit în motoarele de căutare

Chiar dacă nu ai intenția de a publica conținut pe blog, este important să setezi nucleul semantic al site-ului.

Ce este de fapt un nucleu semantic și de ce este important pentru un web site sau landing page ?

Să ne întoarcem la site-ul pentru fotograf.

Care crezi că ar fi cuvintele sau expresiile prin care putem ajunge pe acel site web?

Ar putea fi: fotograf, servicii foto, aparat foto, cel mai bun obiectiv wide, cum alegi o camera foto pentru poze în natură…

Toate aceste cuvinte ne ajută să aducem pe site vizitatorii interesați de domeniul dat. 

S-ar putea ca unele cuvinte să nu se potrivească 100% cu afacerea noastră. De exemplu: 

Aparat foto ieftin, nu se potrivește cu scopul site-ului nostru, deoarece noi nu vindem aparate foto. Aceasta expresie s-ar potrivi mai mult unui magazin online. Dacă intenționezi să faci o afiliere de exemplu cu un magazin online de aparate foto atunci poți să folosești astfel de cuvinte.

Este important să stabilim care sunt cuvintele cheie pentru site încă la etapa de proiect.

Textele vor fi ajustate astfel ca să acopere toată gama de cuvinte ale nucleului semantic.

Afaceri online înseamnă și o luptă continuă pentru cuvinte.

 De reținut: 

Scrii texte pentru oameni normali și nu trebuie să exagerezi cu combinațiile de cuvinte. Trebuie să păstrezi mesajul normal, dar acolo unde este posibil utilizează sinonime sau expresiile din nucleul semantic.

Sarcină practică:

“Folosind google keywords planner identifică care sunt cuvintele, expresiile și propozițiile care se potrivesc cu idea ta de afacere online. Grupează aceste cuvinte după legătura semantică.”

Salvează aceste cuvinte și expresii într-un document separat deoarece vei avea nevoie în permanență să revii la el. Pe parcurs, poți adăuga unele cuvinte noi sau exclude pe acelea care aduc trafic nepotrivit pentru business-ul tău.

Atunci când vei scrie articole pe blog, vei ține cont de nucleul semantic al site-ului.

 Vei ști exact ce tip de conținut ți se potrivește în contextul tău de facere online. Dacă vrei să afli mai multe despre aceasta, trebuie să te orientezi în zona de SEO care se ocupă cu promovarea site-urilor în motoarele de căutare.

Recomandări:

  • nu încerca din start să scrii conținut pe baza cuvintelor cu concurență ridicată. De exemplu: În loc de fotograf nuntă București poți folosi cum să alegi un fotograf pentru nuntă
  • admitem că domeniul ales este marketing online. Recomandarea mea ar fi să nu începi să scrii articole de genul: cum să faci un plan de marketing, dar de preferat ceva tangențial cu acest domeniu. De exemplu: cum să formezi header-ul unui site pentru a mări rata de conversie

6. De ce ai nevoie pentru lansarea unei afaceri online?

Vreau să vorbim și despre partea de resurse care trebuie implicate într-un proiect online. Nu trebuie să te sperie dacă unele lucruri nu le cunoști. Pentru început este nevoie de lucruri de bază. Aici pe blog găsești multă informație legată de afaceri online și creare site-uri sau poți să adresezi o întrebare direct pe grup.

Cand vorbim de afaceri online automat implicăm și un web site. Aceasta presupune că vom avea nevoie să facem următorul tip de lucru:

Redactarea conținutului site-ului.

Crearea planurilor de conținut, redactarea articolelor și imaginilor, analiza conținutului concurenților.

Managementul conținutului.

Presupune publicarea conținutului pe site, administrarea paginilor pe rețelele de socializare, email marketing.

Scrierea textelor pentru site.

Tot ce este legat de scrierea textelor de vânzare pentru landing page-uri, social media și articole pe blog.

SEO pentru afaceri online.

Optimizarea site-ului, monitorizarea traficului, analitică.

Lansarea unui site de unul singur cu succes implică anumite cunoștințe pe care le acumulezi treptat. Dar asta nu este totul. De fapt nu ești obligat să cunoști toate aceste lucruri cum se fac la perfecție. Și nici nu încerca să le faci pe toate odată.

Este posibil ca tu să nu vrei să participi nemijlocit la scrierea conținutului, publicarea pe site, promovarea acestuia, email marketing… Să fim serioși. Este un volum mare de lucru și necesită atât cunoștințe tehnice cât și un efort considerabil din partea ta. 

Afaceri online nu înseamnă să stai cu un laptop într-o mână și o bere în alta. Mulți guru în online, așa prezintă acest tip de afacere.

Partea care îmi place este că sunt multe opțiuni. Chiar dacă un anumit lucru nu știi cum să-l faci sau nu-ți place – găsești un partener, freelancer, angajat care să facă acest lucru. 

Personal, colaborez cu o persoană care mereu mă ajută pe partea de design. Am încercat să fac acest lucru singur, însă nu-mi ieșea ce doream. Nu este cazul să încerci să faci totul.

Cel mai important mi se pare crearea conținutului pentru site. La acest capitol trebuie să fii bun în caz contrar, trebuie să fii gata să investești plătind pe cineva.

Concluzii:

Te feliciti că ai ajuns până în acest punct. Pentru că vreau să te ajut să înțelegi mai bine acest articol te îndemn să treci la treabă. 

Sunt un om căruia îi place teoria dedusă din practică. Cu alte cuvinte, practică combinată cu teorie. Nu invers.

Te îndemn să te gândești asupra unei afaceri online pe care ai vrea să o lansezi. Am făcut o recapitulare a la primele 3 puncte care sunt cele mai importante pentru început.

  • La prima etapă ei nevoie să poți să alegi tematica unei afaceri online reieșind din interesele tale. Poți dedica 5-10 zile la această etapă. 
  • După care urmează partea de analiză, trebuie să vezi ce se întâmplă în această nișă. Faci asta conștient pentru a identifica potențialul nișei și să excluzi anumite riscuri în caz că te-ai băgat într-un domeniu care nu ți se potrivește.
  • Cu ideile și datele acumulate despre nișă, deducem anumite ipoteze pe care încercăm să le testăm imediat dacă acest lucru este posibil. Nu are rost să investești într-o afacere online care nu dă sens de viață chiar de la început. Poți să  mergi pe această cale în cazul în care îți asumi toate riscurile.

Dacă sunt întrebări pe baza conținutului hai să vorbim mai jos în comentarii. Mi-ar plăcea să aflu să aflu dacă te ajută acest tip de conținut.

Nu am website, nu am clienți, nu știu să fac marketing online... Nicio problemă.

Alătură-te grupului  Prima Mea Afacere și descoperă soluții practice pentru a  dezvolta o afacere la început de drum.