Dacă planifici să faci un site în wordpress, citește acest articol. În continuare îți voi arăta lista mea de plugins sau module pe care le folosesc de obicei în proiectele personale sau ale clienților.
Știu că mulți se uită sceptic la site-uri create pe WordPress, ( mai ales inginerii ca mine ) și preferă alte soluții CMS, SaaS sau chiar site codat de la zero…
Însă după zeci de experimente făcute din 2017 până în prezent am ajuns tot la WordPress pe care mereu l-am ocolit.
Cam rușinos să spun asta prietenilor programatori… Dar asta e.
În acest articol vei descoperi lista mea de instrumente ( free & paid ) pentru creare site în WordPress pe care le folosesc în proiectele personale sau ale clienților și care sper să te ajute și pe tine să faci mai ușor decizii legate de viitorul sau actualul tău site.
De ce să faci site în WordPress ?
Există mai multe motive de ce să alegi WordPress ca platformă pentru site-ul tău. Desigur că WordPress nu este pentru toată lumea și nu se potrivește pentru orice proiect. Voi enumera doar lucrurile care îmi plac și contează pentru mine:
- Costuri mici pentru development.
- Există integrări directe cu aproape orice alt soft de care ai nevoie.
- Este simplu și intuitiv de utilizat.
- Comunitate mare de dezvoltatori și grupuri de suport.
- În câteva clicuri găsești soluții concrete adaptate la nevoile de business.
Desigur că are și minusuri comparativ cu alte soluții. Totuși pe termen lung un site în wordpress înseamnă mai multe avantaje față de alte CMS-uri sau chiar platforme SaaS.
1. Ce teme WordPress folosesc ?
Este știut că pentru a crea un site în wordpress ai nevoie de o temă sau șablon.
Ei bine, personal nu folosesc nici o temă. Dacă aș recomanda ceva, atunci cu siguranță aș alege Blocksy Theme.
În schimb, folosesc ceva care îmi permit să construiesc singur orice temă fără nici o limitare la capitolul design fără cunoștințe tehnice.
Există mai multe soluții pentru creare site în wordpress care permit să asamblezi propria temă după propriul gust. Mai jos vei găsi câteva din aceste soluții pe care le folosesc de obicei și pe care ți le recomand cu încredere.
2. Page & Theme builders.
Motivul pentru care nu folosesc teme e că folosesc page builders care nu necesită să ai instalată o temă.
Un Page builder simplifică mult crearea unui site și evident mai economisești niște bai dacă ai cumpăra o temă.
Există mai multe soluții 2 în 1: Page & Theme builders pe care ți le recomand.
Iată ce soluții prefer să utilizez (free & paid) pentru a crea un site în wordpress cu puține probleme și bătăi de cap pe termen lung.
Oxygen Builder: Cel mai avansat WordPress Page Builder

Folosesc atunci când vreau să fac un site în wordpress complex cu design personalizat. De asemenea e o soluție bună pentru a crea magazine online pe bază de Woocommerce. Cel mai mare avantaj e viteza și posibilitatea de a reproduce orice design după mockup ( figma, photoshop, e.t.c.)
Dezavantaje: Este complicat pentru majoritatea utilizatorilor, nu există versiunea free.
Brizy builder: Simplu și ușor de folosit
Recomand pentru cei care caută o soluție ieftină (sau chiar gratuită) pentru a crea Landing Page sau își doresc un site de prezentare pentru companie sau brandul personal.
Cel mai mare avantaj e simplitatea, prezența șabloanelor și diferite blocuri care implicit arată excelent. Rămâne să înlocuiești textul, culorile, imaginile… Și ai un site care va arăta mai bine decât 80% din site-uri.
Dacă nu vrei site în WordPress… Nicio problemă.
Există soluția Brizy Cloud care nu necesită să cumperi serviciu de găzduire. Ai totul la ei pe platformă la un preț foarte avantajos.
Thrive Suite: Soluție completă pentru site în WordPress
Este ceea ce căutam de mulți ani și a devenit în timp soluția #1 pe care o folosesc în 90% când vine vorba de site-uri pentru business. Avantajul e că acest ecosistem e gândit de marketeri ce au în minte soloprenorii.
Pentru 299$ anual, ai inclus cam tot de ce ai nevoie ca să faci o platformă de business online: Theme builder, page builder, lead generation, QUIZ, A/B testing, soluție pentru eLearning & membership, ecommerce… Dacă ai cumpăra aceste soluții separat, te-ar costa mult mai mult.
3. Forminator: Tool pentru formulare & QUIZ gratuit
Dacă vrei să faci un site în wordpress, cu siguranță că vei avea nevoie mai devreme sau mai târziu să adaugi un formular prin care să fii contactat.
Pentru cei care vor să creeze formulare de contact sau lead generation, calculator de preț, chestionare sau chiar să colecteze plăți online prin stripe… Recomand Forminator.
Există zeci de plugins însă nici unul din ele nu oferă tot de ce ai nevoie gratuit. De obicei îl folosesc pentru a crea formulare mai complexe față de ceea ce oferă Thrive Leads.
4. Soluție pentru SEO.
Unul din motivele pentru care am ales să-mi fac site în WordPress sunt aspecte legate de SEO care presupune multe chestii tehnice. Pe atunci nu știam multe despre SEO dar observasem că majoritatea articolelor care apar în top pe google, sunt defapt site în wordpress.
Adevărul e că nu este chiar atât de dificil să faci SEO dacă folosești instrumentele potrivite. În lumea WP există există mai multe soluții pentru optimizare SEO.
Mulți vorbesc de Yoast dar pentru mine Rank Math rămâne cea mai bună soluție pentru a face optimizări SEO one page.
La moment folosesc versiunea free care e suficientă ca să faci optimizările de bază pe un site WordPress.
5. Sales Funnels în WordPress. Oare e posibil ?
Atunci când vorbim de sales funnels, majoritatea se gândesc la ClickFunnels, SamCart sau Kartra. Puțini știu că pe wordpress poți crea orice tip de pâlnie de marketing și vânzări de cele mai multe ori mai avantajos financiar față de alte soluții SaaS scumpe.
Dacă încă ai dubii să-ți faci sau nu site în WordPress din cauza unor limitări… Nu te grăbi. Există soluții pentru sales funnel dedicate ce rulează direct în WP.
Recent am descoperit Woo Funnels care mi se pare o soluție aproape perfectă pentru sales funnel mai ales pentru cei care folosesc Woocommerce la partea de check-out.
Pentru că ingineria pâlniilor de marketing și vânzări e subiectul meu preferat, voi crea un alt articol în care îți voi arăta ce soluții folosesc pentru a crea marketing & sales funnels de orice tip.
În continuare îți arăt alte soluții care mă ajută mult în unele cazuri și le văd foarte utile pentru orice proprietar sau administrator de site wordpress.
6. Ce alte plugins mai folosesc pentru creare site în wordpress ?

- Fluent SMTP – Soluție gratuită pentru emailuri tranzacționale. De obicei folosesc împreună cu SendGrid.
- Folders – Un plugin util pentru a organiza fișierele în interiorul site-ului
- WP Fastest Cache – Pentru mine e cel mai simplu și mai rapid sistem de cache WP
- PixelYourSite – Tot ce ține de metrici pentru Facebook Ads, Google Analytics…
- All-in-One WP Migration – Soluție pentru migrare site și backup.
- Export All URLs – Soluție pentru export URL pagini și articole
- Duplicate Page – Foarte util pentru a clona pagini și articole de pe site.
Asta e lista mea de plugins pentru wordpress pe care le folosesc de obicei. Ai nevoie de toate acestea ca să ai un site funcțional în WordPress? Desigur că nu.
De obicei am permanent instalate doar 5 – 10 plugins iar o parte din ele le activez strict când am nevoie pentru a nu afecta viteza și securitatea site-ului.
Dacă ai o afacere și planifici să fac un site care transformă vizitatorii în clienți, hai să vorbim.
După 5 ani de creare site-uri în WordPress și nu doar, am decisă să ajut antreprenorii să obțină mai mulți clienți cu ajutorul site-urilor care convertesc.
Sunt specializat în creare de landing page, sales funnels și automatizări de business care te ajută să obții mai mulți clienți și să ai mai mult timp liber.