Descoperă 3 platforme de dropshipping pe care le recomand tuturor celor care vor să înceapă această afacere. Dacă vrei să te aventurezi în acest model de business, succesul poate să depindă și de ce platformă de dropshipping vei utiliza. Am selectate acele platforme care din punctul meu de vedere sunt cele mai potrivite în cazul în care nu știi să alegi.
La sfârșitul acestui articol vei ști exact ce platforme de dropshipping să folosești ca să nu dai greș.
Orice afacere ecommerce are nevoie de o platformă pentru vânzări. Dacă vorbim despre dropshipping , din punct de vedere a platformei aceasta nu se deosebește de alte magazine online.
Probabil te întrebi:
Bine, am găsit un furnizor, am produsul care este solicitat, ce fac mai departe? Ce platforme de dropshipping să aleg? Unde mă adresez? Fac un site de la zero, aleg o platformă ecommerce specializată de tip CMS, sau merg pe platforme închiriate…?
În unul din articolele precedente am vorbit despre dropshipping din perspectiva modelului de afacere. Recomand să citești acel articol aici.
În acest articol vei afla care sunt cele mai potrivite TOP 3 platforme de dropshipping pentru o afacere în ecommerce. Mai întâi de toate trebuie să vezi această afacere ca un magazin online care nu poate funcționa fără o platformă pentru ecommerce.
Vom vorbi despre platforme de dropshipping, și anume cum să faci alegerea corectă și să eviți o parte din riscuri. Chiar dacă pe internet majoritatea îți spun că această afacere este ușor de făcut, realitatea nu este chiar așa.
Atunci când vorbim despre dropshipping trebuie să ne gândim nu în ultimul rând la platforme de dropshipping pe care vom face vânzarea în sine. Un site prost din punct de vedere UX scade șansa de conversie chiar dacă ai un produs foarte bun, și știi să faci cel mai bun marketing. Plus că aceasta trebuie să mai fie și ușor de folosit deoarece pentru început probabil nu ai buget să angajezi pe cineva să seteze platforma.
Atât o afacere clasică în ecommerce cât și sistemul dropshipping folosesc aceleași tipuri de platforme deoarece aceste modele de afaceri sunt cumva sinonime. Din punct de vedere a site-ului sunt identice și nu există deosebiri. Poate doar mai ai unele plugin-uri specializate pentru anumite sarcini. De exemplu importul produselor de pe aliexpress.
Despre dropshipping trebuie să mai știi că această afacere nu o poți începe cu zero lei. Ca începător una din priorități ar fi să faci astfel ca costurile pentru lansare să fie cât mai mici. De regulă cei care fac astfel de afaceri au bugete modeste. Probabil nu ai vrea să cheltui acest buget pe un site și să nu mai ai bani pentru deservirea primelor comenzi sau buget pentru reclame în caz că nu ai sursă de trafic gratuit.
Criterii pentru selectarea unei platforme de dropshipping.
Pentru început, vom stabili unele criterii după care voi face comparația între diferite platforme ecommerce care pot fi folosite pentru dropshipping.
- Platformă trebuie să fie cât mai ieftină sau chiar gratuită
- Este simplă de utilizat și rezolvă toate nevoile afacerii dropshipping
- Suportă plugin-uri și integrări pentru dropshipping
- Există suport 24/7 de la producător sau comunitate
Dacă ai auzit despre dropshipping probabil știi deja că vei avea nevoie de un site de e-commerce care permite:
- listarea produselor pe site
- coșul de cumpăraturi
- integrarea cu procesoare de plăți online
- sistem de comunicare cu clienții
Aparent, pare simplu, dar în caz că vor apărea unele probleme tehnice legate de platformă, soluționarea acestora uneori poat dura zile întregi dacă nu ai suport sau pe cineva care să te ajuta. De exemplu: nu-ți lucrează plățile online, sau vizitatorii adaugă în coș produsele dar se blochează la partea de check-out.
Din aceste considerente trebuie să alegi o platforme de dropshipping care nu-ți face probleme la orice pas cheltuind mai mult pe întreținere decât pe dezvoltare. Vorbesc din experiența mea de peste 4 ani în care am creat site-uri pentru diferite companii, inclusiv și câteva magazine online.
De regulă cei ce vorbesc despre dropshipping nu-ți spun aceste lucruri. Vei auzi doar că eu folosesc shopify și acolo totul deja este făcut. O problemă comună care ar apărea poate fi: Cum integrezi un sistem de plată dacă nu ai companie, adică nu ești persoană juridică. Cum primești plățile online? Doar nu o să-ți faci un SRL doar pentru a încerca această afacere.
Hai să vedem cum stă piața actuală cu platformele pentru ecommerce la nivel global.
Din diagramă vedem că pe primul loc se află după cum era de așteptat woocommerce urmat de shopify și magento. Woocommerce dealtfel funcționează pe bază de cunoscutul wordpress care este un etalon deja în afaceri online. Dacă vrei să faci un business în domeniul dropshipping îți recomand să începi cu aceste platforme. De fapt primele 2 deoarece magento este totuși un instrument profesionist pentru magazine mari. Nu cred că te vei descurca fără ajutorul unui expert în acest domeniu.
Dacă aș avea de ales acum să fac un magazin pentru dropshipping atunci aș opta totuși pentru woocommerce deoarece cunosc această platformă. Plus că voi avea cheltuieli minimale în fiecare lună. Adică vreo 10 euro. Nu mai mult Doar cheltuieli pentru găzduirea site-ului.
Dacă aș fi un începător care abia a auzit despre dropshipping și vrea să-și facă un magazin online, atunci probabil aș alegere shopify pe motiv, că vei avea mai puține bătăi de cap pentru început. Dar totuși costurile lunare vor fi puțin mai mari. În plus, există anumite limitări legate de customizare.
Platformă de dropshipping proprie sau închiriată?
Despre dropshipping trebuie să mai știi că există 2 mari tipuri de platforme:
- platformă proprie, care presupun să ai sau să închiriezi un spațiu pentru găzduire web
- platformă închiriată, site-ul este deja găzduit de către deținătorii platformei.
Te întrebi poate:
Care platformă mi se potrivește? Care este mai bun?
Răspunsul este foarte simplu: dacă ești o persoană puțin mai tehnică, sau cel puțin îți place zona de IT atunci alegi o platformă proprie, de exemplu woocommerce.
În caz că nu vrei să ai treabă cu setarea de certificate SSL, instalare de pluginuri, teme… atunci mai bine mergi pe platformă închiriată. Vei evita majoritatea problemelor care pot apărea, și cel mai important, ai șansa să duci proiectul până la capăt.
Mulți renunță anume din aceste probleme tehnice care apar și par să nu se termine niciodată.
Hai să vedem care sunt cele mai importante caracteristici ale acestor 2 mari tipuri de platforme pentru comerț online.
Platformă ecommerce proprie.
Este găzduită pe un server propriu sau închiriat.
Posibilități depline pentru customizare.
Trebuie să instalezi singur teme și plugin-uri
Poate fi folosită așa cum vrei tu
Existența unei comunități mari de suport
Ai drepturi și control depline asupra platformei
Platformă ecommerce închiriată.
Vine la pachet cu serviciu pentru găzduire.
Are limitări majore asupra posibilităților de customizare.
Include teme și extensii proprii direct din platformă.
Poate fi folosită strict în limita posibilităților oferite de producător.
Suportul este de regulă oferit direct de la deținătorii platformei.
Platforma poate fi folosită doar pe perioada abonamentului.
Acestea sunt 2 aspecte importante pe care din start trebuie să le știi despre dropshipping la etapa de alegere a unei platforme.
Cele mai bune platforme de dropshipping.

1. Woocommerce
În pofida tuturor neajunsurilor wordpress + woocommerce este instrumentul de top pentru dropshipping.
WooCommerce este cea mai utilizată platformă de comerț electronic de pe tot globul. Are o cotă de piață de peste 28% la sută în magazinele de comerț electronic, iar creditul major pentru acest lucru este acela de a fi un plugin gratuit și ușor de instalat. WooCommerce poate fi instalat și configurat în câteva minunte, ceea ce îl face o platformă ideală chiar și pentru utilizatorii non-tehnic.
Dacă ai deja un blog pe wordpress și ai careva idei despre dropshipping atunci ia în calcul anume această platformă.
Interfață simplă și prietenoasă.
WooCommerce vine cu o interfață grafică simplă pe care orice începător o poate înțelege. Este construit pe WordPress, o platformă preferată printre bloggeri, care permite utilizatorilor să o customizeze după orice gust și necesitate. Utilizatorii pot instala cu ușurință WooCommerce pe WordPress și își pot lansa afacerea cu doar câteva clicuri, motivație și o cafea.
Comunitate imensă pentru suport.
Popularitatea aceste platforme face ca pe internet să găsești răspuns la orice întrebare care îți poate apărea. WooCommerce are o comunitate largă de designeri și dezvoltatori, care lucrează activ pentru promovarea acestei platforme. Suportul este important dacă vrei să te aventurezi să faci dropshipping și nu ești prea tehnic.
Este gratuit.
WooCommerce poate fi folosit complet gratuit. Este un plugin de WordPress, iar utilizatorii care au instalat WordPress îl pot instala cu ușurință ca plugin fără să plătească nimic.
Site-uri gazduite.
Popularitatea WP face din WooCommerce o platformă pe care o poți întâlni peste tot. Ai acces la teme, extensii, designeri programatori specializați în această platformă la prețuri avantajoase. De asemenea există grupuri și comunități unde poți discuta despre dropshipping pe această platformă. Exemple de site-uri: porterandyork.com, barefootbuttons.com, underwearexpert.com
2. Shopify
Dacă știi despre dropshipping probabil cunoști deja ca shopify este platforma cea mai des recomandată pentru acest model de afacere. La moment există peste 500.000 de site-uri găzduite pe această platformă. De asemenea shopify a achiziționat oficial Oberlo, un plugin dropshipping care face ca importul de produse și procesarea comenzilor să fie un proces mult mai simplu.
Este una dintre cele mai utilizate platforme de dropshipping de către utilizatorii non-tehnic care vor să vândă online.
Este extrem de simplă.
Shopify este extrem de ușor de utilizat. Utilizatorii se pot înscrie în platformă și pot începe să adauge produse în câteva clicuri. Platforma oferă, de asemenea, pagini standard deja pregătite pentru tine: Paginile Despre noi, Politică de confidențialitate, Politică de returnare, Informații despre livrare și Calculator de transport, pentru a configura ușor magazinul în cel mai scurt timp.
Suport.
Shopify oferă asistență prin e-mail, telefon și chat online 24/24. De asemenea, are propriul forum oficial unde utilizatorii pot solicita ajutor. Cu toate acestea, întrucât Shopify este comercial și are cod închis, nu vei găsi prea suport legat de chestii personalizate așa cum sunt pe woocommerce de exemplu.
Preț.
Shopify este o platformă de e-commerce contra cost. O poți folosi doar pe perioada de probă gratuit pentru a te familiariza cu platforma. Are trei planuri tarifare cuprinse între 29 și 299 USD. Companiile, interesate să obțină servicii premium, pot opta pentru Advanced Shopify.
Site-uri gazduite.
Unul din avantajele shopify este că oferă găzduire proprie astfel ai totul deja setat de la început. Poți vedea găzduite pa această platformă unele magazine online cunoscute precum Thenx, The Critical Slide Society, Studio Proper, Tluxe.
3. OpenCart
Chiar dacă Opencart nu este printre cele mai populare platforme de dropshipping, aceasta este o platformă foarte bună pentru a face dropshipping. Este open source, este relativ simplă și oferă posibilități mult mai avansate față de woocommerce sau shopify. Există dezvoltatori și designeri care pot face un site 100% customizat după necesități proprii.
Se potrivește nu doar pentru dropshipping dar și pentru afaceri ecommerce obișnuite. Platforma oferă mai multe plugin-uri gratuite și plătite precum și teme cu desgin potrivit pentru dropshipping.
Este user friendliness.
Întrucât OpenCart este făcut doar pentru comerț electronic, oferă un dashboard, sisteme de plăți și un panou de administrare mult mai avansat față de woocommerce sau chiar shopify. Dacă ești dispus să înveți puțin, atunci OpenCart este un instrument foarte bun pentru dropshipping.
Suport.
OpenCart oferă un forum de suport pentru utilizatori. De asemenea poți adresa întrebări directe sub formă de tichete. Totuși îți recomand să găsești un freelancer care cunoaște această platformă și astfel vei economisi timp pe care să-l folosești învățând mai multe despre dropshipping și nu cum să rezolvi bug-uri.
Este gratuit.
OpenCart este gratuit și are codul deschis. Singurele cheltuieli vor fi legate de hosting și procurarea unei teme premium sau a unor module după necesitate.
Site-uri gazduite.
Multe magazine de comerț electronic cunoscute folosesc OpenCart ca platformă de comerț electronic. iată unele dintre acestea: 6 Dollar Shirts, Shore Lines, British Red Cross, Missy Empire
Păreri despre dropshipping: Ce platformă aș alege eu?
Dacă aș decide acum să-mi fac un magazin online în sistem dropshipping ca să pot vinde la nivel internațional aș alege fără ezitare woocommerce.
Dar atenție, cu condiția că nu aș avea mai mult de 2 – 3 categorii de produse și nu mai mult de 50 – 100 produse în total maxim.
Motivele pentru care aș alege această platformă pentru dropshipping ar fi:
- nu am nevoie să investesc bani. Am deja pachet de hosting, nu am nevoie să cumpăr teme, pot să-mi customizez magazinul așa cum îmi doresc.
- am nevoie de maxim o săptămână să-mi fac tot magazinul cap coadă cu design propriu fără careva riscuri să mă blochez
- posibilitatea să creez landing page-uri separate pentru fiecare produs și astfel să am o rată de conversie mult mai mare.
Aceste lucruri sunt valabile în cazul meu, dacă aș dori ceva rapid cu un număr redus de produse. Aș merge chiar cu 1- 5 produse dintr-o singură categorie sau unele variații ale unui singur produs.
În cazul în care vorbim despre dropshipping local, de exemplu în România, atunci în mintea mea mai apare o opțiune. Și anume: folosirea unei platforme dedicate închiriate. Această opțiune are mai multe avantaje mai ales dacă aș privi această afacere ca pe o investiție de durată.
Sincer să fiu, sunt un om tehnic, dar nu vreau să stau la orice pas să mă ocup de instalat și setat plugin-uri. Aș vrea să mă focusez pe marketing și nu pe rezolvat problemele care uneori pot apărea.
Iar dacă vorbim despre dropshipping pe platformă închiriată, și anume pentru România, atunci am o singură opțiune: și anume GoMag. Nu sunt plătit de ei, și nu am treabă cu afacerea lor. Am reușit să o testez, cu ceva timp în urmă și pare destul de promițătoare.
Iar dacă aș dori să-mi fac un magazin online în sistem dropshipping cu un număr mare de produse, pentru piața internațională, probabil aș merge în zona de OpenCart sau chiar Magento. Totuși ca să lansez și să mențin un magazin pe o astfel de platformă mă va costa. Repet: sunt om tehnic, dar nu vreau să fac totul singur.
Recomandări legate de platforme de dropshipping și ecommerce.
Despre platforme ca și despre dropshipping putem să discutăm ore întregi. Platforma este doar un instrument. Nu trebuie să te oprești prea mult la această etapă. Acțiunea face diferența. Dacă crezi ca shopify este potrivită pentru tine, folosește această platformă. Știi să folosești WP, pune woocommerce și mergi mai departe. Principalul să faci primele vânzări, să validezi idea, produsul, iar platforma o vei schimba cu timpul dacă nu-ți convine.
În orice moment poți trece de la o platformă la alta. Unii chiar te ajută cu acest lucru gratis. Sunt lucruri mult mai importante de făcut într-o afacere dropshipping.
Preocuparea ar trebui să fie pe partea de cum generezi trafic și cum faci să ai o marjă de profit cât mai mare. Aceste lucruri țin mai puțin de platformă. Evident, trebuie să iei în calcul și bugetul pe care îl ai la start pentru a te lansa. Vrei costuri mai mici mergi pe woocommerce, vrei mai puține bătăi de cap și start puțin mai simplu, folosești shopify. De fapt, totul este destul de simplu.
În caz că mergi pe platformă închiriată, anual vei avea un cost de la 350 euro doar pentru platformă. În timp ce pe WP, sau OpenCart vei avea costuri doar la lansare cu condiția că faci totul de unul singur.
Concluzii.
Sper că am reușit să vorbesc despre dropshipping cu privire la alegerea unei platforme care să te ajute să faci alegeri corecte. Platforma ideală nu există, toate au plusuri și minusuri. Am testat mai multe platforme de dropshipping inclusiv platformă închiriată și open source precum Joomla, PrestaShop despre care nu am vorbit în acest articol.
Dacă vrei nu știi cum ce trebuie să conțină un site, ești la etapa de început recomand acest ghid unde afli pas cu pas ce trebuie să conțină sunt site de vânzări. Detalii aici.
Ca de obicei, vreau să-mi lași un comentariu la teme despre dropshipping sau alte întrebări ce țin de afaceri online.
Scrie mai jos, ce ai vrea să mai afli despre această afacere. De asemenea vreau să fac un video educațional gratuit despre cum faci un magazin online pe bază de WooCommerce pentru o afacere dropshipping și nu doar. Dacă ești interesat, lasă un comentariu să știu acest lucru.