Un plan de afaceri bine executat te ajută să dai șanse maxime la orice idei de afacere. Acest articol are scop să te ajute ca să faci singur un plan de afaceri de la zero chiar dacă nu ai mai făcut un plan de business.
Se potrivește pentru toți cei care caută un model de plan de afaceri eficient și simplu de implementat. Mai jos vei găsi un model de plan de afaceri “lean canvas” care încape pe o singură pagină.
Pentru început, vezi video de mai jos ca să înțelegi în ce constă un plan de afacere pe baza LEAN CANVAS.
S-ar putea să crezi că nu ai nevoie de un plan de afaceri. Parțial ai dreptate. La urma urmei, mulți antreprenori dau lovitură fără un plan de afaceri. În schimb posedă abilități excelente de antreprenor, timp de execuție perfect, impuls antreprenorial și probabil careva noroc, fac ca unele afaceri să înceapă fără un plan de afaceri. Aceste lucruri sunt de regulă excepții și nu o regulă.
Chiar dacă vrei să fii soloprenor sau ai intenția ca din start să-ți construiești echipă, în ambele cazuri ai nevoie de un plan de afaceri. Majoritatea sar peste aspecte ce țin de planificarea afacerii și trec direct la partea de execuție. Acest lucru duce în scurt timp de cele mai multe ori la confuzie, subestimare, acțiuni greșite și de regulă 8 din 10 afaceri se închid la scurt timp.
În primele 6 module din seria “Startup în online coaching”, am discutat despre aspecte legate de partea de business și strategie în coaching și consultanță. Cred că ar fi incomplet să închei acest ghid fără un plan de afaceri destinat soloprenorilor.
Acest articol este despre cum să faci un plan de afaceri care încape pe o singură pagină. Dacă cauți un plan de afaceri clasic, acest articol nu este pentru tine.
Modelul Lean Canvas se potrivește pentru cei care vor rapid să lanseze un produs sau serviciu și nu au suficient timp ca să facă un plan de afaceri tradițional.
Acest lucru ar dura câteva luni și nu se potrivește în cazul nostru.
Te simți pregătit ca să creezi un plan de afaceri și să dai șanse maxime ideii tale de business? Dacă da, citește acest articol, și cel mai important – chiar să-ți creezi un plan de afaceri.
Ce este ce care sunt beneficiile unui plan de afaceri ?
Planul de afaceri este un instrument de planificare care ne permite să concepem și să evaluăm diferite elemente cheie ale unui afaceri. Planul de afaceri este la fel de important ca proiectul unei case. Pe deoparte oferă o vizibilitate mai bună a scopurilor și progresului lucrărilor, pe de altă parte ai garanția aproape garantată că vei obține ceea ce ai planificat.

Ai nevoie să faci un plan de afaceri din mai multe motive. Iată doar unele din ele:
- permite să vezi afacerea ca un întreg ansamblu
- permite planificarea în timp și sincronizare
- estimezi perspectivele, concurența, bugetul, riscurile e.t.c.
- poți atrage mai ușor investiții
Dacă ne referim la o afacere în zona de consultanță online atunci un plan de afaceri te poate ajuta să:
- estimezi costurile și riscurile : de câți bani exact ai nevoie și cu ce riști
- conceperea serviciului: identificarea segmentului de piață și formularea propunerii de valoare
- timpul de implementare: de cât timp ai nevoie ca să te lansezi
- estimarea pieții în care vrei să te lansezi: vezi dacă sunt suficient clienți în acel segment de piață
- estimare principalilor competitori: vezi ce fac alții și ce canale de promovare folosesc
Recomandarea mea, este să faci un plan de afaceri simplu, care să nu-ți ia mai mult de 5 – 30 zile pentru creare și să conțină doar elementele cheie. Nu ai nevoie să faci studii avansate, cu grafice, analize și tot felul de estimare a riscurilor și presupuneri. Șansa ca un astfel de plan de afaceri să nu fie dus la capăt este foarte mare, mai ales implementarea acestuia.
Planul de afacere trebuie să scoată la suprafață potențialul ideii de business și să te ajute la implementarea acesteia.
3 reguli pentru a scrie un plan de afaceri serios
Înainte de a trece la scrierea planului de facere, hai să definim câteva reguli care va facilita întregul proces de creare a planului. Scopul este să obținem un plan de afaceri simplu, concis și ușor de implementat (cum este lean canvas).
Păstrează planul de afaceri cât mai simplu.
Planul de afacere trebuie să fie simplu, concis, să conțină informația utilă și ușor de analizat. Nu încerca să supra încarci planul de afacere, încercând să-l faci să pară mai “serios” prin faptul că conține mai multe pagini. Există mai multe motive ca să faci un plan de afaceri cât mai simplu:
- un plan simplu are mai multe șanse ca să fie citit
- este mai ușor de analizat și revizuit pe viitor. Un plan de afaceri uriaș are toate șansele să ajungă la depozitare fără să fie luat în seamă.
Mai jos vei vedea un model de plan de afaceri care încape pe o singură pagină utilizat de mii de start-up-uri din întreaga lume.
Cunoaște audiența.
Pentru a scrie un plan de afaceri analizează audiența către care este destinat acest plan de afaceri. Ideea este că dacă vei scrie un plan de afaceri folosind termeni complicati, va fi foarte dificil ca cineva să se clarifice și să înțeleagă despre ce este vorba.
Acest lucru este valabil mai ales când scrii un plan de afaceri pe care vrei să-l arăți potențialilor investitori.
Regula este să folosești termeni simpli pe care toată lumea i-ar înțelege iar dacă ai nevoie totuși să folosești careva termeni științifici și de specialitate, poți adăuga oricând o anexă.
Fii motivat și încrezut în forțele proprii.
Chiar dacă termenul plan de afaceri pare ceva “Wow, super mișto …”, acest lucru nu trebuie să te intimideze. Un plan de afaceri este reprezentarea unei idei în contextul unei oportunități de afacere.
Vrei un mic secret? Majoritatea antreprenorilor nu au finisate școli de afacere, iar unii nici nu prea au prietenit cu școala. Am avut ocazie să interacționez cu antreprenori care nu se deosebesc prea mult de un simplu salariat pur și simplu nu se tem de riscuri.
Dacă îți cunoști foarte bine idea, știi cine este audiența și cunoști tot procesul prin care ai putea livra acel produs/serviciu la potențialii cumpărători, ai toate drepturile să te consideri expert în nișa ta și poți scrie propriul plan de afaceri.
Model plan de afaceri de o pagină: Business Canvas.
Acum vom vorbi despre cum putem să facem cel mai compact plan de afaceri care încape pe o singură pagină. Acest model de plan de afaceri este cunoscut ca “Business Canvas” și a fost conceput de către Alexander Osterwalder.
Business Canvas se poate aplica pentru dezvoltarea unei afaceri noi sau pentru a face audit la o companie existentă. Avantajul acestui format de plan de afaceri este că conține doar 9 pași și poate fi ușor de analizat, redactat și de reținut elementele cheie din el.
Planul de afacere de o singură pagină “Business Canvas”este util pentru planificarea strategică și poate fi folosit pentru a vă concentra pe cele mai importante elemente ale afacerii dvs.
De asemenea, acest model este recomandat și pentru a vă înțelege mai bine concurența. Pentru aceasta trebuie să faceți o schiță cu planul de afacere al principalului concurent și să examinați punctele tari, punctele slabe și limitările acestora. Această practică vă va permite ca să construiți un model care să abordeze domeniile în care concurența lipsește sau are puncte slabe.
Iată ce conține un model de plan de afaceri “business canvas”:
- Propunere de valoare: Ce valoare aduce produsul sau serviciul pentru client?
- Parteneri cheie: Cine sunt furnizorii și partenerii dvs.?
- Activități cheie: Ce trebuie să faceți pentru ca acest model de afaceri să funcționeze?
- Resurse cheie: De cine aveți nevoie sau care sunt cele mai importante active de care veți avea nevoie pentru a face acest model un succes?
- Relațiile cu clienții: Care va fi relația dvs. cu clienții și potențialii clienți?
- Segmente de clienți: Cine îți va cumpăra produsul?
- Canale: Cum veți ajunge la segmentele de clienți aleși?
- Structura costurilor: Ce costuri veți suporta ca modelul de afacere să funcționeze?
- Fluxuri de venituri: Cum veți genera venituri din fiecare segment de clienți?
Întregul plan de afaceri se crează prin răspunderea la aceste 9 categorii de întrebări. Link-urile pentru descărcarea șablonului original îl găsești mai jos.
Plan de afaceri pe baza modelului “lean canvas” – perfect pentru start up.
Lean canvas dezvoltat de către Ash Maurya, a apărut peste câțiva ani de la apariția Business Canvas și este orientat către soluționarea problemelor și crearea de soluții pentru client. Model de plan de afaceri LEAN se potrivește perfect pentru soloprenori.
Din acest motiv, am ales lean canvas ca model de plan de afaceri care sper să te ajute să-ți faci un plan fără să pierzi luni de zile ca în cazul planului tradițional.

Lean Canvas conține la fel ca și “Business Canvas” 9 blocuri de elemente strategice care îți permit să evoluezi și să dezvolți o afacere. Avantajele acestuia sunt că poate fi mereu la îndemână, este ușor de redactat și poate fi creat rapid de oricine dorește să lanseze o nouă afacere.
Diferențele dintre lean canvas și de business canvas:
- secțiunea parteneri cheie se substituie cu problemă
- secțiunea activități cheie este înlocuită cu soluții
- relațiile cu clienții se înlocuiește cu avantaj competitiv
- secțiunea resurse cheie trece în metrici cheie
De aici și rezultă idea că lean canvas este focusat pe probleme și soluții. În cazul serviciilor de coaching și consultanță trebuie să știm care e problema și ce soluție vom oferi la acele nevoie sau probleme.
#1. Problema.
Identifică o problemă reală care există. Multe afaceri eșuează deoarece pierd mult timp, bani și resurse pentru a dezvolta un produs ca mai apoi să-și dea seama că acel produs este greșit ca concept și oamenii nu au nevoie de el. Pentru a evita acest lucru trebuie să identifici primele 3 probleme pe care le au potențialii clienți și soluții sau metode alternative pe care oamenii le folosesc de obicei în caz că au acea problemă sau necesitate.
#2. Soluția.
După ce ai identificat problemele sau nevoile oferă o soluție pentru acestea. Se pot dezvolta servicii / produse noi sau se pot completa cu caracteristici noi produsele deja existente. Află mai multe despre acest subiect la modulul despre poziționare aici.
#3. Propoziția unică de valoare USP.
Elaborați un mesaj clar și concis care ar trezi dorința de cumpărare a produsului sau serviciului. Propoziția de valoarea se formulează punând accent pe beneficiile pe care potențialul client le va primi dacă cumpără acel produs/serviciu.
#4. Avantaje competitive.
Identificați avantajul competitiv unic sau diferențiatorul competitiv prin care te vei diferenția de alții. Avantajul competitiv face ca afacerea să fie unică și este un lucru greu de copiat și de atins de către competitori.
#5. Segmente de clienți.
Trebuie să înțelegeți cine sunt clienții. Fără a cunoaște cine sunt clienții nu poți ști care sunt problemele acestora și nu vei putea oferi o soluție potrivită lor.
Pentru a afla cine este publicul țintă se crează un portret ideal al acestora sau avatarul de client. De asemenea pot fi mai multe segmente de clienți legate prin probleme comune. Trebuie să te gândești la probleme și clienți în același timp.
#6. Metrici cheie.
Metricile sunt instrumente care ne permit să măsurăm progresul și atingerea anumitor obiective. Orice afacere trebuie să folosească metrici pentru a descrie “sănătatea” acesteia. În calitate de metrici pot fi parametri precum: numărul de vânzări de care aveți nevoie ca să ai profit, costul de achiziție al unui client, e.t.c.
#7. Canale.
Ce canale vei folosi pentru a atrage clienți? Listează toate canalele de marketing și publicitate pe care le vei folosi: PPC, SEO, social media, e.t.c.
#8. Structura costurilor.
Ca să faci bani ai nevoie să cheltui bani. În această secțiune include toate costurile pe care le va suporta afacere: costuri pentru producerea și livrarea produsului/serviciului, investițiile în dezvoltare, costuri unice, costuri recurente, e.t.c.
#9. Fluxuri de venituri.
În această secțiune enumerăm toate sursele din care vor veni bani în afacere. Trebuie să stabilești care va fi prețul produsului sau serviciului pentru a te asigura că vei face profit. Estimează care este numărul de oameni care ar dori să cumpere produsul tău și care ar fi prețul minim pe care sunt dispuși să-l plătească astfel ca tu să ai profit. De exemplu: pentru ca compania X să între pe profit, are nevoie să vândă lunar 30 abonamente la preț minim de 250 euro sau 15 abonamente la preț de 500 euro.
De ce Lean Canvas ca model de plan de afaceri?
Spre deosebire de business canvas care este un model strategic, lean canvas propus de Maurya se focuseaza pe problema – soluție și se potrivește mai mult pentru startup-uri și afacerile la început de drum.
Acest model îl poți utiliza pentru crearea unui plan de afaceri eficient în sfera serviciilor de consultanță sau dacă vrei să lansezi un produs nou pe piață. Odată ce vei identifica care este publicul țintă și problema / nevoile acestora va fi mai simplu de oferit o soluție. În așa fel, produsul sau serviciul pe care îl vei dezvolta va rezolva o problemă concretă pentru un segment de public bine definit.
Ce poți face chiar acum?
După cum probabil ai putut observa ghidul Start-up în Online coaching este axat pe practică. Acesta este ultimul modul din această serie și are scop de a te ajuta ca să structurezi informația acumulată în primele 6 module într-un plan de afaceri complet.
Iată ce poți face chiar acum:
Pe baza modelului lean canvas, să-ți creezi propriul plan de afaceri pe o singură pagină. În caz că la unele întrebări nu ai la moment un răspuns, încearcă să recitești modulul care se referă la acel subiect sau poți adresa o întrebare pe grupul de suport unde împreună vom putea să identificăm o soluție.
Iată care sunt modulele din modelul planului de afacere “lean canvas” pe care trebuie să le completezi cu informația despre viitoare ta afacere:
- Problemă – Primele trei probleme / puncte de durere ale publicului țintă
- Segmente de clienți – Clienții țintă / audiența țintă
- Propoziția unică de valoare – Mesaj clar, convingător, care afirmă ce face produsul dvs. unic și de ce merită cumpărat.
- Soluţie – Produse, servicii sau îmbunătățiri ale produselor existente care rezolvă problemele de interes ale publicului țintă.
- Avantaj competitiv – Ceva care nu poate fi copiat sau cumpărat cu ușurință.
- Fluxuri de venituri – Surse de venituri.
- Structura costurilor – Costuri fixe și variabile
- Metrici cheie – Activitățile / indicatorii cheie care trebuie măsurați
- Canale – Canalele de marketing și distribuție a soluției la client
Descarcă template de model de faceri Lean Canvas aici
Concluzii.
Dacă ai citit întregul ghid despre cum să lansezi o afacere în domeniul mentorat, coaching și consultanță online ar trebui să știi ce ai de făcut sau cel puțin să ai o idee clară despre ce este o afacere online online în sfera serviciilor.
Desigur că devine foarte dificil ca să transmiți un volum atât de mare de informații doar prin texte pe blog. Din acest motiv te invit să te înscrii la cursul video gratuit despre cum să lansezi o afacere în coaching și consultanță.
La acest curs video vei putea să înveți mai multe lucruri despre cum funcționează o astfel de afacere. De asemenea vei primi acces la conținut premium special conceput ca să te ajute să te lansezi mai ușor.
Dacă ești pentru prima dată pe acest site, vezi ghidul complet despre “Start-up în online”. Detalii aici.
În caz că sunt întrebări pe baza planului de afacere, le poți adresa în comentarii mai jos. Iar dacă ți-a plăcut acest ghid distribuie să vadă și alții. În felul acesta ne vom ajuta reciproc. Nu uita și de grupul de suport “marketing online pentru consultanți și creatori de cursuri online.”
închei acest modul cu unul din motto-urile mele preferate: “Per aspera ad astra”.