13 Instrumente software pentru afaceri și marketing

Descoperă intrumente software pentru planificare strategică și alte sarcini care pot ajuta afacerea ta să crească.

0 Comments

Ești interesat de afaceri și marketing online?
Iată top 13 instrumente software care îți ușurează viața de soloprenor și te ajută la crearea și administrarea unei afaceri online. Recomandat pentru: freelanceri, bloggeri și toți cei pasionați de antreprenoriat online.

Dacă ai deja sau te gândești la afaceri online atunci vei avea nevoie și de un set de instrumente software care te ajută în acest sens. Când am pornit de unul singur în acest domeniu, nu cunoșteam mai nimic cu excepția softurilor legate de programare sau inginerie.

Dacă ești freelancer, blogger sau vrei să faci afaceri online, atunci acest articol este pentru tine. 

Am selectat top instrumente software pe care le folosesc cel puțin o dată pe săptămână, sau chiar de câteva ori pe zi pentru activitățile legate de online.

Iată care este lista de instrumente software gratuite care te vor ajuta la crearea unei afaceri online de unul singur.

1. WordPress pentru afaceri online

Crearea unui site este probabil primul lucru cu care trebuie să începi o afacere online. Desigur că există mai multe modele de afaceri online, însă în majoritatea cazurilor vei avea nevoie de un website. WordPress este un sistem CMS ce permite crearea și administrarea site-urilor.

Acest instrumente software, care a fost neglijat de mine până nu demult este după părerea mea unul dintre pilonii unei afaceri online.

În majoritatea cazurilor ai nevoie să începi cu crearea de conținut pentru a aduna audiența care te interesează. Chiar dacă acum există youtube, instagram, facebook și alte metode pentru creare a unei audiențe, website-ul este locul unde de cele mai dese ori are loc vânzarea online.

Dacă te gândești la crearea unei afaceri online, atunci wordpress este unul din instrumente software cu care trebuie să te înarmezi.

Am scris un articol care te ajuta la crearea unui site pentru afaceri online. Vezi articolul aici.

2. G Suite pentru antreprenori

Afaceri online înseamnă și un set de instrumente software cu care mai devreme sau mai târziu te vei întâlni.

Dacă wordpress ne ajută la crearea site-ului și publicarea conținutului online, atunci setul de instrumente G Suite ne ajută la crearea conținutului. 

La moment nu îmi închipui cum aș lucra fără google drive, google docs și foile de calcul de la google.

Pe lângă asta există și alte instrumente software pentru prezentări, desene, task manager, planificator, calendar, e.t.c. Dacă acestea nu sunt suficient există posibilitatea să instalezi alte extensii. De exemplu tool-ul meu preferat draw.io

Instrumentele software gratuite de la google sunt accesibile oricui și se potrivesc pentru toți cei care lucrează la calculator nu neapărat pentru cei ce fac afaceri online.  Desigur că există Microsoft Office însă nu este gratuit și e mai puțin portabil și comod de utilizat decât G Suite.

3. Mailchimp – email marketing pentru afaceri online

Un alt instrumente software necesar unei afaceri online este email marketingul. Știu că majoritatea s-au săturat de e-mailurile pe care le primesc zilnic însă acest compartiment al marketingului online funcționează bine în continuare.

Pentru afaceri online comunicarea se face de obicei prin e-mail. 

Mailchimp este instrumentul care îți permite să acoperi majoritatea sarcinilor legate de de email marketing.

Pachetul gratuit oferit de mailchimp permite lucru cu până la 2000 de contacte și oferă un funcțional suficient ca să începi o afacere online.

De asemenea se integrează foarte bine cu wordpress fie prin extensie fie prin shortcode generat de mailchimp.

4. Idei de conținut pentru afaceri online cu Ubersuggest

Acest instrumente software te ajută să analizezi căutările pe anumite cuvinte cheie, să generezi idei de conținut, să vezi pe ce site-uri apare acest conținut e.t.c. De asemenea îți oferă informații utile precum dificultatea SEO, Costul per click, și traficul lunar.

Dacă ești la începutul unei afaceri online și nu ai bani să investești în instrumente cu plată atunci Ubersuggest este o soluție foarte inspirată. Neil Patel a cumpărat acest instrumente software pe care încearcă să-l popularizeze. La moment este disponibil gratuit dar are și funcții extinse în abonamentul contra cost.

Sincer să fiu, este încă foarte modest față de alte instrument precum ahrefs sau semrush însă este gratuit. Pentru un proiect mic, și începători în afaceri online este foarte bun. Dacă vrei idei de conținut pentru afacerea ta online, atunci Ubersuggest este un instrumente software bun cu care poți începe.

Desigur că poți să scrii conținut și din capul tău fără să ții cont de sugestii. Recomandarea mea ar fi să ții cont de necesitatea conținutul care este întrebat.

Vezi tu, afaceri online înseamnă clienți care provin de cele mai deseori din căutări pe google. De aceea trebuie să ții cont de planul pentru conținut.

5. SEO pentru afaceri online cu Rank Math

Dacă vrei ca site-ul tău să urce în primele poziții din căutări pe google, atunci ai nevoie și de optimizarea SEO. Afaceri online nu înseamnă simplitate iar promovarea conținutului este o provocare dificilă pentru majoritatea începătorilor.

Pentru wordpress există mai multe instrumente precum legendarul yoast care te ajută la SEO. Personal nu-mi place acest instrument și căutările m-au dus la Rank Math. Acesta m-a impresionat de la prima instalare și la moment folosesc acest plugin pentru proiectele personale sau ale clienților. 

La moment Ranck Math este gratuit însă dacă ar fi cu plată, tot l-aș utiliza în continuare.

Dacă vrei o afacere online și vei alege ca platformă pentru site wordpress atunci îți recomand acest instrumente software. Te va ajuta enorm de mult la capitolul optimizarea SEO atât a articolelor cât și a întregului site.

6. Social media pentru afaceri online

Social media este locul unde petrec oamenii o parte din timpul lor. În contextul unei afaceri online, aceste pot fi folosite pentru a-ți promova produsele, serviciile, conținutul sau imaginea ta ca brand. Există posibilități multiple la acest capitol. 

Pentru început ar trebui să analizezi care este avatarul de client și care ar fi platforma cea mai eficientă pentru a atrage clienți.

Dacă ești freelancer sau soloprenor nu cred că ai timp pentru toate platformele. De aceea trebuie să alegi una pe care să o folosești la maxim. De exemplu linkedin.

7. Canva: Instrumente software pentru non-designer’s

Pe lângă conținutul text, materialele grafice au un loc aparte în contextul unei afaceri online.

Canva permite creare de logo, bannere și coperte pentru facebook, imagini pentru postări pe blog, coperte de carte, e.t.c. Dacă nu ai ochi de designer, atunci Canva te ajută în acest sens.

Folosesc acest instrumente software în special pentru crearea imaginilor pentru postări pe blog, a ebook-urilor și diferitor prezentări.

De asemenea oferă pachetul gratuit care te ajută să economisești bani. Am încercat și versiunea cu plată însă din toate funcțiile adăugate, cea mai utilă mi-a fost doar exportul PNG cu background transparent.

În orice caz, canva este un instrument util în contextul unei afaceri online și în general oamenilor din zona SMM, blogging, și marketing online.

8. Planifică activitățile cu Trello

Puțini vorbesc despre productivitate. Ei bine, după părerea mea, acesta este printre cei mai importanți parametri pe care trebuie să-i monitorizezi. Fie că ești angajat, freelancer sau faci afaceri online, productivitate nu este de neglijat.

Dacă îți place să lucrezi organizat, să faci liste de taskuri pentru tine sau echipă, atunci recomand Trello.

instrumente software  afaceri

Acest instrumente software te ajută să fii mai organizat și mai productiv. Permite să-ți organizezi sarcinile după modelul Kanban.

Ai în față un dashboard cu toate taskurile pe care le poți organiza după necesitate. De exemplu:

  • Sarcini care trebuie făcute
  • Sarcini care se fac
  • Sarcini finisate

Pe mine trello mă ajută să fiu mult mai organizat. Îmi pot planifica din timp o listă de sarcini pe care urmează să le fac. Apoi mă pot apuca de acea sarcină care îmi place cel mai mult sau în ordinea priorității.

Vrei să faci afaceri online? Atunci ia în calcul și productivitate.

9. Kraken : instrument software pentru un site mai rapid

Acesta este un instrument specific și este util doar celor care dețin un site sau magazin online. Un site rapid este important în contextul unei afaceri online. Kraken te ajută la optimizarea imaginilor înainte de a fi publicate pe site. L-am inclus în această listă deoarece am ajuns să-l folosesc de fiecare dată când public un articol pe blog sau creez un site pentru clienți. Vreau ca totul să fie cât mai bine optimizat.

instrument software

Desigur că există multe alte metode, însă aceste mi se pare rapid și comod de utilizat pentru oricine. În câteva secunde ai imaginea optimizată pentru a putea fi încărcată pe site.

10. Skype

Unele modele de afaceri online implică convorbiri directe cu clienții. Skype este printre cele mai vechi  dar și cele mai bune din această categorie. În mediul de afaceri corporate, deseori se folosește anume acest instrument. Există și alte instrumente software precum slack, care oferă funcțional mai bogat.

Sincer să fiu, pentru a discuta cu clienții este suficient skype. Utilizatorii de windows au deja instalat skype implicit, deci devine comod de utilizat pentru majoritatea.

Din experiența proprie dar și a unor cunoscuți freelanceri, am observat că anume skype este preferatul în mediul de afaceri online.

11. Paypal

Nu putem vorbi de afaceri online dacă nu avem vânzări online. Un website are nevoie și de un procesor de plăți integrat. Fie că vinzi produse fizice sau digitale, vei avea nevoie să integrezi un sistem de plată. 

Paypal este printre primele instrumente software la care trebuie să atragi atenția. Se potrivește nu doar pentru proprietari de afaceri, dar și pentru freelanceri.

Nu-mi place acest instrument, din motiv că este făcut pentru oameni cu o mentalitate diferită. Sau cel puțin, interfața grafică și logica de lucru nu-mi place. Mereu am avut dificultăți până găseam o anumită funcție. Desigur, că mă folosesc destul de des de el, minim o dată pe lună.

Dacă vrei plăți online, dacă nu ai încă o persoană juridică, atunci paypal te ajută în acest sens. Desigur că până la un anumit nivel și nicidecum nu trebuie să excluzi procesatori de plăți specializați precum Stripe, Payu sau Authorize net.

12. Woocommerce

Acest instrument software face parte din lumea wordpress. Se potrivește pentru cei care vor să facă afaceri online în domeniul ecommerce. Desigur că este foarte limitat și nu aș construi pe el un site cu mai mult de 100 produse pe el. Însă se potrivește pentru afaceri online mici, de exemplu dropshipping.

Poate fi folosit ca coș de cumpărături și pentru produse digitale, sau programe de membership la tine pe site. Cu alte cuvinte, este un instrument universal atunci când vrem să integrăm plăți online sub formă de coș pentru cumpărături.

Multe extensii pentru wordpress funcționează împreună cu woocommerce. 

După părerea mea, este un instrument software care are loc să existe dacă vrei să testezi o ideie de produs sau vrei un magazin online simplu. Desigur că este gratuit și există deja mii de template-uri pentru acest tip de site. În caz că vrei o platformă închiriată îți recomand shopify. Detalii aici.

13. Instrumente software pentru reclame

Nu pot exclude aceste instrumente din contextul unei afaceri online. Nu știam cum să le pozitionez deoarece reclamele costă. Le-am inclus în lista de instrumente gratuite pentru că eu așa le pozitionez. Sunt prea importante ca să nu le menționez în acest context.

Google Ads

Promovarea SEO este bună dar aduce rezultate pe termen lung (De la 6 – 18 luni). Dacă vrei rezultate rapide, atunci ai nevoie și de reclame PPC. Google ne ajută în acest sens să promovăm mai ușor un site. Devine dificil să urci în top fără reclame plătite. Trebuie să faci un mix între SEO și PPC.

De asemenea în interiorul google ads există și alte instrumente interesante pentru o afacere online. De exemplu, planificatorul de cuvinte cheie sau analiza cuvintelor cheie de pe un alt site. toate astea sunt disponibile gratuit.

Facebook Ads pentru antreprenori online

Cu ajutorul reclamelor pe facebook / instagram poți intra rapid în contact cu primii clienți. Spre deosebire de google ads, aici ai posibilitatea ca singur să alegi audiența către care te adresezi. În unele cazuri poți avea rezultate foarte rapid cu costuri mici. De asemenea nu ai nevoie de website ca să faci afaceri pe facebook. Facebook permite să creezi pagini pentru captarea de lead-uri și astfel poți începe o afacere online direct pe facebook fără landing page sau website complex.

Ia în calcul acest instrument.

Concluzii.

Aceasta este lista mea cu top instrumente software pentru afaceri online. Desigur, că lista poate continua cel puțin până la 50. Am inclus acele instrumente de care mă folosesc cel mai des. 

Dacă cunoști și alte instrumente software utile în contextul unei afaceri online, atunci lasă-mi un comentariu mai jos. De asemenea poți lăsa un comentariu legat de conținutul acestui articol să știu dacă îți este util.

Vrei să-ți lansezi un magazin online în 30 zile?

Te pot ajuta să-și faci site-ul, să încarci produsele și să lansezi prima ta campanie de promovare. Obții ghidarea mea și îți ofer suport până ajungi la primele vânzări.

1/ Vom crea împreună magazinul
2/ Conectăm sistemul de plăți, facturare, e.t.c.
3/ Te învăț cum să-l administrezi și să economisești