Ce este un freelancer: Avantaje și dezavantaje

Află ce este și ce înseamnă să fii un freelancer: avantaje și dezavantaje.

0 Comments

Ce este un freelancer

În acest articol vei afla ce este și ce inseamna freelancer și de ce acum este momentul potrivit ca să te gândești în serios la oportunitățile de a lucra online. Despre ce inseamna freelancer și care sunt avantajele acestui tip de lucru discutăm în acest articol.

Jobul tradițional a devenit plictisitor și limitativ pentru majoritatea oamenilor și nu se potrivește celor ce vor o viață mai liberă cu propriul program de lucru.

Astăzi nu mai este o problemă să ai un lucru online. Lucrezi atunci când vrei, de unde vrei,  în timp ce te bucuri de mai multă flexibilitate și libertate.

Mulți iși lasă joburile bine plătite tocmai din motiv de a avea mai multă libertate alegând lucru online în calitate de freelancer.

În acest articol vei afla:

  • Ce este un freelancer ?
  • Avantajele freelancing-ului
  • Cum poți lucra online ca și freelancer ?
  • Comparație despre ce înseamnă freelancer vs angajat?

Dacă ești o persoană care vrea mai multă libertate și posibilități de dezvoltare ca expert independent atunci acest articol este pentru tine.

Ce este și ce înseamnă freelancer ?

ce inseamna freelancer definitie

Freelancer definiție:

Un freelancer sau liber profesionist este o persoană care desfășoară activități independente pe cont propriu fără angajamente pe termen lung. De regulă aceștia își găsesc singuri clienții și sunt implicați în mai multe proiecte concomitent.
Dacă vrei o definiție freelancer mai detailată vezipe wikipedia aici.

Deseori un freelancer este asociat cu o persoană care lucrează online. Această afirmație este adevărată dar nu este o regulă.

Dacă ai visat mereu să lucrezi pe cont propriu, fără a fi nevoit să îți saluți șeful, atunci freelancing-ul este soluția potrivită pentru tine. 

Acest tip de lucru online nu doar că îți permite să alegi singur ce tip de lucru să faci, dar mai are avantajul că poți singur să decizi când să lucrezi și câte ore pe zi să lucrezi. 

Plus că mai poți singur să-ți alegi locul de unde lucrezi, ceea ce prezintă un beneficiu major față de lucrul tradițional cu regim fix.

Lumea s-a schimbat iar posibilitățile de a lucra online au crescut. Tot mai mulți oameni aleg să aibă un lucru online flexibil pentru a se putea bucura mai mult de timpul liber.

Este adevărat că atunci când nu ai un job și un șef care să te pună să lucrezi de la oră la oră, ai tendința să nu mai lucrezi la fel de efectiv. De fapt, ca freelancer singur decizi cât timp vrei să aloci pentru a te asigura financiar, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să lucrezi defel.

Avantajele unui lucru online ca freelancer

Freelancing-ul poate fi o modalitate rapidă și accesibilă pentru a începe să lucrezi ca fiind propriul tău șef, adesea lucrând la domiciliu fiind mai aproape de familie. Sună destul de bine. Nu?

Iată care sunt avantajele majore ale unui freelancer:

Îți stabilești  propriul orar de lucru. 

Freelancing-ul este flexibil. Aceasta înseamnă că alegi singur câte ore să lucrezi zilnic.  Ești liber să-ți creezi orarul adaptat la modul tău de viața și care să-ți ofere confortul maximal. Unii preferă să lucreze nopțile, alții lucrează la proiecte fără să se țină cont de numărul și graficul de lucru. 

Eu, de exemplu, prefer să lucrez și să fiu plătit pe proiecte, fără să-mi numere cineva numărul de ore lucrate. Asta mă ajută să mă concentrez maxim și să fac lucrul într-un timp cât mai scurt.

Ești un antreprenor independent. 

Avantajul unui freelancer este că pe lângă abilitățile tehnice dezvolți și alte abilități importante care bat mai mult spre antreprenoriat. 

Ca freelancer vei cunoaște o mulțime de oameni și vei fi nevoit să-ți dezvolți abilitățile de socializare pentru a putea comunica efectiv cu clienții. 

Cel mai important “skill” pe care îl dezvolți în calitate de freelancer este că înveți să găsești clienți și să-ți vinzi efectiv abilitățile profesionale, cea ce este un pas important dacă tinzi să crești spre zona de antreprenoriat. 

De asemenea vei învăța să-ți prețuiești munca și să devii un manager mai bun pe timpul tău.

Primești bani după merit. 

Freelancing-ul îți permite să-ți stabilești  propriul preț pentru serviciile oferite, care de cele mai multe ori este mai mare decât în cazul în care ai fi un angajat făcând același lucru. 

Nu este un lucru neobișnui ca un freelancer să fie remunerat în medie cu 20 – 50 $ pe oră ceea ce prezintă un motiv în plus să alegi calea de freelancer. 

Există domenii în care poți depăși mult aceste cifre. Odată ce îți crești profesionalismul și brandul personal, vei avea propuneri din ce în ce mai atractive.

Freelancing-ul este adesea accesibil. 

Dacă ai experiență profesională și te pricepi bine pe un anumit domeniu, fii sigur că poți să-ți găsești primii clienți ca să începi a oferi servicii în calitate de expert independent.

Pentru a începe nu ai nevoie de investiții. De exemplu: ca să oferi servicii de creare site-uri ai nevoie doar de un laptop și conexiune la internet. Aceasta este toată investiția pe care o ai.

Piața are nevoie de freelanceri calitativi. 

Deși piața independentă este competitivă, nevoia de freelanceri de calitate și de încredere crește. 

Multe companii renunță la angajați în favoarea specialiștilor independenți. Acestea se bazează în schimb pe o echipă de freelanceri care fac același lucru.

Ce inseamna freelancer

Multe companii nu-și permit să țină un angajat pentru a face unele servicii ocazionale. De aceea este mai rentabil să apeleze la serviciile unui freelancer. 

Observăm că căutările după cuvântul freelancer sunt constante în ultimele 12 luni ceea ce înseamnă că cererea de liberi profesioniști există și oricine poate intra în această piață.

Puteți să vă alegeți clienții. 

Pentru început, posibil va fi nevoie să prinzi orice proiect pentru a putea avea un start rapid și reușit. Aceasta este etapa cea mai dificilă prin care trec toți la început. După ce vei acumula un portofoliu de clienți și recomandări această problemă va dispărea.

Vei avea posibilitatea să alegi doar acei clienți cu care primești plăcerea de a lucra online făcând din asta un lucru confortabil și plăcut.

Freelancingul îți permite să lucrezi online

Lucrul online devine tot mai popular și continuă să crească în continuare. Pentru freelanceri aceasta induce o piață cu potențial tot mai mare atunci când vorbim de oportunități de a lucra online.

freelancingului și lucru online

În părțile noastre lucrul online deseori este confundat cu ceva neplăcut de care lumea se sperie.

Total greșit !

Lucru online, este de multe ori același tip de lucru pe care îl faci în oficiu în cadrul unei companii.

A lucra online înseamnă să faci același lucru ca și cum ai lucra la calculator în calitate de angajat. Lucrul online presupune defapt  ca procesul de lucru să fie realizat prin conversații online (email, chat, e.t.c.).

De exemplu: o persoană ce se ocupă de administrarea unei pagini de facebook poate fi socotită că are un lucru online dacă aceasta nu interacționează față în față cu angajatorul sau clientul.

Cu alte cuvinte, lucrul online este acela pe care îl poți face fără să fii nevoie să ieși din casă. 🙂

Cum poți lucra online și obține clienți ca freelancer ?

Atunci când vorbim despre domeniile în care poți activa ca freelancer ești liber să alegi și nu există anumite limite impuse. 

Există loc atât pentru experții în IT, marketing, copywriting cât și pentru cei ce au tangențe cu fitness-ul, nutriția sau profesori de limbi străine. 

Atâta timp cât serviciul tău este solicitat în offline va exista o cerere și pe partea de online.

Provocarea cea mai mare este să te faci cunoscut publicului ca expert în domeniu. De cele mai multe ori, un freelancer eșuează din motiv că nu știe să se promoveze. 

O metodă efectivă de promovare și creștere în online este folosirea blogului și rețelelor sociale. Nu-i ușor dar pentru început ai nevoie cu ceva să începi.

Având un web site propriu poți scrie articole despre subiectele solicitate și să crești de la zero o bază de potențiali clienți.

Să zicem că te pricepi să scrii texte. Ai un job și nu știi cum ai putea să găsești clienți pentru a lucra ceva în plus. Poți folosi grupurile pe rețelele sociale pentru a găsi clienți. Dar aceasta nu este cea mai bună metodă deoarece vei concura cu un număr mare de candidați.

Există și platforme pentru freelanceri însă aceasta este un alt subiect care va fi explicat într-un alt articol.

Ce poți face ca să depășești concurența?

Trebuie mai întâi de toate să te diferențiezi de concurență. Plus, pentru a crea încredere ai nevoie de un web site unde poți dovedi practic cunoștințele și experiența pe care o ai folosind studii de caz și exemple de proiecte realizate.

Website-ul plus rețelele de socializare este tot de ce ai nevoie ca să-ți creezi și promovezi un brand personal puternic lăsând concurenții în urmă.

Comparație despre ce înseamnă freelancer vs angajat?

Cu toate că freelancing-ul are multe avantaje, acesta nu este pentru toți. Nu toată lumea poate să se organizeze eficient și să suporte modul de viață fără de a avea un job.

Lucrul online pe cont propriu este pentru cei se sunt gata să-și asume responsabilități și nu se tem de provocări.

Adevărul este că în calitate de freelancer fiecare zi este o luptă fie pentru un client nou, fie că ai o nouă provocare tehnică pe care trebuie singur să o rezolvi. 

Freelancing-ul nu este monotonia și confortul pe care ți-l oferă un job cu grafic fix în care alții iau deciziile importante pentru tine. 

S-ar putea uneori să lucrezi peste program dacă va fi nevoie sau chiar să ai ghinionul să întâlnești clienți cu care este dificil de a lucra.

Cu toate acestea, mulți preferă instabilitatea de freelancer contra stabilității aparente a unui lucru pentru patron. Pe termen lung te obișnuiești cu ambele și nu mai simți un disconfort.

Ambele tipuri de lucru necesită să muncești însă doar freelancing-ul îți permite:

  • să-ți iei o pauză când vrei 
  • pe cât timp dorești
  • fără să dai lămurire nimănui.

Asta eu numesc libertate ! 

Nu este vorba doar despre bani, dar despre posibilitatea de a putea singur să decizi multe aspecte legate de lucru.

Pe post de freelancer azi poți lucra de acasă, mâine dintr-o cafenea iar dacă ți s-a făcut dor de munte sau mare, nimeni nu te oprește să faci asta. Pur și simplu, ești stăpân pe situație și dacă depui efort poți să le ai pe toate: libertate, bani, stabilitate.

Concluzii personale despre ce este și ce înseamnă freelancer

Dacă te-ai plictisit de lucru cu grafic stabilit la care ești nevoit să mergi chiar și atunci când nu ai chef, freelancingul poate fi soluția.

Doar 4 săptămâni pe an!

Asta este concediul pentru majoritatea oamenilor de pe glob.

O singură lună pe an, în care de obicei, nu reușești să faci prea multe din diferite motive.

An după an, ajungi ca majoritatea timpului, energiei și talentului din noi să fie consumat în zadar. 

Freelancingul și posibilitățile de lucru online sunt un prim pas prin care poți gusta de mai multă libertate. Poți fi propriul șef și să lucrezi doar atât de cât ai nevoie. Sau din contra – să te focusezi pe aspectul financiar, în caz că asta contează.

Indiferent ce alegi : freelance, lucru online sau job tradițional, vor exista argumente pro sau contra și nu există lucrul ideal – chiar dacă acesta ar presupune să stai zilnic sub un palmier pe malul oceanului și să nu faci nimic.

Vrei să-ți lansezi un magazin online în 30 zile?

Te pot ajuta să-și faci site-ul, să încarci produsele și să lansezi prima ta campanie de promovare. Obții ghidarea mea și îți ofer suport până ajungi la primele vânzări.

1/ Vom crea împreună magazinul
2/ Conectăm sistemul de plăți, facturare, e.t.c.
3/ Te învăț cum să-l administrezi și să economisești