Ai nevoie de soluții pentru creare site gratuit ? Orice începător în afaceri online va ajunge în momentul când își va spune: “Vreau să-mi fac un site al meu, cu ce să încep?” Această întrebare mi-am pus-o și eu prin 2015 când doream să-mi fac un site de vânzări online.
În acest articol vei afla cum poți crea o pagină web gratis. Vei găsi informația care să te ajute la creare unui site gratuit sau parțial gratuit.
Există mai multe soluții care permit crearea unei pagini web sau chiar un site întreg gratuit. Dacă ești motivat să faci singur acest lucru și să economisești, atunci acest articol este cu siguranță pentru tine.
Îți vor arăta cele mai bune soluții după părerea mea cu care poți crea un site absolut gratuit fără să ai cunoștințe de programare.
Vei avea costuri doar dacă vei cumpăra un nume de domeniu personalizat și serviciul de găzduire.
#1 Vreau sa îmi fac un site al meu… cu ce să încep ?
Să ai un blog sau site de prezentare este primul lucru pe care trebuie să-l faci dacă vrei să te promovezi pe google.
Prima oară când mi-am zis că vreau să-mi fac un site al meu a fost prin 2015. La acel moment, existau deja zeci de soluții care pot face acest lucru. La moment sunt deja prea multe soluții încât este dificil să alegi.
Există soluții destinate nemijlocit pentru creare de site-uri sau chiar soluții complexe unde sunt integrate servicii complete pentru marketing și vânzări precum: CRM, Landing Page builder, Email Marketing, sales funnel, e.t.c.
Dacă mi-aș pune întrebarea din nou: “Vreau sa imi fac un site al meu, ce platformă să aleg?” Iată care ar fi răspunsul:
- WordPress – se potrivește pentru 95% din cazuri când vrei să faci un site de prezentare sau blog. De asemenea poți face și magazin online. Deci este soluția numărul 1 pe care o recomand mai ales că este și cel mai popular instrument.
- Joomla – este asemănător cu wordpress dar mult mai avansat. Aș alege această platformă pentru site-uri mai complexe. De exemplu, site-uri în mai multe limbi și mai multe nivele de acces. De asemenea există soluții foarte bune și pentru magazine online care pot fi create pe această platformă.
- Tilda – Spre deosebire de primele platforme, care sunt de tip CMS și pot rula pe propriul serviciu de găzduire, tilda este o platformă închiriată. Aceasta oferă soluția gratuită care îți permite să creezi primul tău site, în mai puțin de o oră. Totul este gratuit.
- Wix – Este la fel o platformă închiriată similar cu Tilda. Permite să faci site-uri de orice tip fără să ai cunoștințe tehnice. Este printre cele mai vechi și populare platforme pentru crearea site-urilor. Dacă aș avea de ales între tilda și wix, aș prefera tilda deoarece are o serie de avantaje precum: customizarea mai bună, viteza site-ului mai mare și desigur că tilda este mult mai bun ce ține de UI/UX.
- WebWawe – O soluție foarte bună cu suport în limba română. Se pot crea site-uri de prezentare cât și bloguri. Am testat puțin această platformă și pare să fie destul de bună pentru un start rapid cu costuri mici.
Desigur că există multe alte platforme pentru a crea un site gratuit. Iată de ce trebuie să ții cont:
- Ce vreau să vând pe site? Unele platforme se potrivesc mai mult sau mai puțin pentru a rezolva o anumită sarcină. Cea mai universală dintre ele rămâne a fi după părerea mea ecosistemul wordpress.
- Cât de bine se poziționează la capitolul optimizare pentru motoarele de căutare. La acest subiect este dificil să oferim un răspuns. Cu siguranță putem ști că wordpress este lider la acest capitol. Încearcă să inspectezi primele poziții pe google care apar, ce platformă au acele site-uri.
- Cât mă costă întreținerea unui astfel de site. Există platforme închiriate care costă sute de euro anual ceea ce poate fi o soluție nepotrivită pentru începători.
#2 Ce platformă aleg dacă vreau sa îmi fac un site de vânzări?
Pentru a face un site de vânzări (magazin online) ai nevoie cel mai probabil de o soluție e-commerce specializată. Desigur că poți crea un site de vânzări absolut gratuit. Pe bune!
Totuși ce e gratis nu este și cel mai bun. Din acest motiv, recomandarea mea este să alegi înțelept soluția pentru viitorul tău site de vânzări.
În cazul când vrei să-ți faci un site de vânzări simplu, de exemplu: Să vinzi tricouri personalizate și ai un stoc de câteva zeci de produse lucrurile devin foarte simplu.
Soluția pe care ți-o recomand este wordpress + woocommerce. Singurele costuri vor fi să-ți cumperi un nume de domeniu și un serviciu de găzduire. Ambele anual costă între 30-50 euro.
Cel mai bine este totuși să cumperi un template potrivit pentru woocommerce și să faci un site de vânzări rapid care va arăta profesionist. Un astfel de template costă în jur de 30-50 euro. Deci sunt costuri foarte mici.
#3 Cat costa sa îmi fac un site ?
Înainte de a trece la partea de creare pagină web gratis, hai să-ți zic puțin despre cât costă să îmi fac un site dacă aș apela la un freelancer sau agenție.
Cu toate că există zeci de soluții și mii de tutoriale care te învață cum să faci un site singur gratuit, nu toți se avântă să facă acest lucru.
Este nevoie să dedici puțin timp ca să vezi cum lucrează acea platformă iar pentru unii ar fi mai ieftin să plătească pe cineva care face asta zilnic și o face bine.
În linii generale un site de prezentare costă între 300 și 1000 euro de cele mai multe ori. Prețul unui site depinde de mulți factori în special de cine este executorul.
Astfel un freelancer poate crea un site și cu 100 euro în timp ce agențiile vor percepe un preț pentru creare site de pe la 1000 euro.
#4 Creare site gratuit pe google
Dacă nu știai, google permite crearea de site gratuit. Este foarte limitat, dar totuși poți face o pagină web în câteva minute: să setezi o ofertă, un număr de contact, și ai practic primul tău site setat.
Pentru a crea site gratuit pe google, ai nevoie de un cont google, după care să urmezi instrucțiunile oferite de ei.
Nu prea recomand această soluție deoarece ești foarte limitat și mare lucru nu vei putea face. Mai bine deja să faci un site gratuit pe wordpress deoarece ai mult mai multe opțiuni.
Totuși nu ai nicio scuză ca să faci un mic landing page și să începi să promovezi o ofertă. Este nevoie să faci o mică pagină din 2-3 blocuri, să scrii despre oferta ta, și să aduci trafic pe acea pagină. Este rapid și simplu.
Dacă ți se potrivește crearea unui site gratuit pe google, atunci iată linkul unde poți să testezi singur acest instrument. Detalii aici.
#5 Top 3 instrumente pentru creare pagina web gratis
Mai jos vreau să-ți arăt cum să folosești cele mai recomandate platforme pentru a crea o pagină web gratis.
5.1 Creare pagina web gratuit cu wordpress
Primul instrument pe care îl pot recomanda pentru crearea unei pagini web gratis este wordpress. Acesta este simplu și are o tonă de avantaje:
- popularitate foarte mare
- simplu și intuitiv de lucrat
- se indexează foarte bine în google
- posibilități de integrare cu diferite platforme
- există mii de teme și module
- posibilitate de creare magazin online
Ce m-a atras la wordpress sunt constructorii de pagini care fac viața mai ușoară. De asemenea mi-a plăcut simplitatea de publicare a articolelor și a instrumentelor care te ajută pentru a face SEO.
Deci, dacă te gândești la crearea unui site gratuit, îți recomand această platformă. Poți începe cu utilizarea unei teme gratuite și să te focusezi pe partea de blog. Apoi, după ce vei începe să atragi trafic, și să-ți expui ofertele poți face un update prin cumpărarea unei teme PRO ca să faci site-ul să arate mai profesionist. Desigur, că nu este obligator acest lucru.
Pentru a crea pagini poți utiliza Gutenberg sau page builders separate. Recomandarea mea este să folosești unul din următoarele instrumente care permit crearea paginilor web gratis, folosind versiune free.
- Elementor page builder
- Visual composer
- Divi
Unul dintre aceste top intrumente la sigur că ți se vor potrivi.
5.2 Creare pagina web gratuit cu joomla
Un instrument precum Joomla poate fi folosit efectiv la crearea site-urilor universale.
Pentru a crea rapid un site web gratuit de calitate este nevoie de un instrument web eficient. Joomla este un CMS (content management system) analogic cu WordPress ce poate fi folosit la crearea site-urilor complexe, cu aspect profesional.
Joomla este o opțiune foarte bună pentru realizarea site-urilor web de orice dimensiune: site-uri de prezentare, magazine online sau chiar rețele sociale complexe.
Este de asemenea un CMS gratuit, poate fi folosit de oricine și se remarcă prin ușurință în utilizare, claritatea interfeței de administrare, securitate sporită, și o comunitate puternică de utilizatori.
La etapa actuală circa 15% din site-uri sunt realizate pe CMS Joomla. Este ceva mai complex decât WordPress, neînțeles la început și foarte practic atunci când îl cunoști.
Există puține lucruri pe care să nu le poată acest instrument datorită extensiilor sale și framework-urilor existente pe piață atât gratuit cât și cu plată. Aici ne vom referi doar la instrumentele efective Joomla pentru crearea unui landing page.
De ce ai nevoie ca să creezi un site gratui pe joomla?
Pentru începe să lucrezi cu acest instrument ai nevoie de următoarele:
- Serviciu de găzduire (poți să rogi suportul să instaleze joomla)
- Un template gratuit. Recomandarea este să utilizezi Helix 3 de la joomshaper. Arată foarte bine și ai toate setările de care ai nevoie configurabile. Culoarea, tipul meniului și diferite poziții pe site.
- SP Page builder. Tot de la această companie.Folosești versiunea free care este suficient ca să faci pagini atractive fără cunoștințe de programare.
Minusul acestui instrument este că are o popularitate mult mai mică și integrarea cu servicii externe este limitată față de wordpress.
5.3 Creare site gratuit cu tilda.
Puțini probabil știu de tilda. Este foarte popular în zona Europei de Est. Chiar dacă nu este cunoscut pe larg la nivel mondial, acesta este un cuțit elvețian atunci când vine vorba de a crea site-uri gratuit sau cu plată. Desigur, că versiunea gratuită este foarte limitată.
Cu toate acestea, poți crea simplul, frumos și rapid primul tău landing page fără să cheltui ceva. De fapt, nu ai nevoie nici de serviciu pentru găzduire sau nume de domeniu ca să-ți faci primul site pe această platformă.
În caz că vei decide să cumperi versiunea PRO, va trebui să plătești 10$ pe lună ceea ce pentru un blog, nu prea se potrivește.
De fapt, prețul este foarte bun pentru ceea ce oferă.
- nu ai nevoie de serviciu de găzduire (economisești circa 30 euro pe an)
- nu ai nevoie de template-uri
- oferă integrări native cu diferite sisteme de plată
- posibilitate de a crea site-uri membership
- miniCRM intern integrat și multe altele
Această platformă are integrat tot de ce ai nevoie pentru a vinde online. Pentru început, poți testa versiunea gratuită. Tot ce trebuie să-ți faci un cont gratuit. După care vei decide dacă aceasta este sau nu pentru tine.
#6 WebWave păreri. Merită să faci website pe această platformă ?
Una din platformele tot mai populare în România este WebWave. Mă uit puțin sceptic la această soluție din motiv că ne oferă puțin în plus față de același WordPress.
Marele avantaj al acestei platforme este că oferă suport și nu ai problemele cu partea de conectare domeniu și cumpărarea a serviciului de hosting ceea ce prezintă un plus pentru începători.
De asemenea toate template-urile sunt gratuite, permite să faci și un mini shop ceea ce îl face relativ simplu pentru orice începător.
Ce părere am despre WebWave?
Mă atârn neutru. Prefer wordpress deoarece îmi oferă mai multă flexibilitate și control. Dar asta nu înseamnă că WebWave este o platformă rea. Vezi aici mai multe detalii. De asemenea pentru domeniu personalizat trebuie să cumperi versiunea PRO.
Concluzii despre creare site gratuit.
Poți să creezi un site gratuit? Da! Cu siguranță, însă vei fi foarte limitat. În cazul în care site-ul este un instrument de a face bani, apelează la un expert să te ajute. Nu e cazul să economisesti pentru un instrument atât de important.
În același timp, încurajez idea de a te învăța să cunoști o platformă pentru crearea și administrarea site-urilor.
Vezi tu, ca antreprenori online probabil vei fi nevoie să publici conținut, să creezi careva pagini, oferte și mult mai comod este să poți face singur aceste lucru. Se pot face foarte simplu și vei economi timp de cele mai multe ori.