Coaching: Află ce este + 5 modele de coaching eficiente

Află ce este coachingul și cum poți face din coaching o afacere profitabilă cu investiții foarte mici.

0 Comments

Dacă te întrebi ce este coachingul, probabil în gând îți vine sportul. Inițial coachingul era strâns legat de antrenare și antrenamente fizice. Mai nou este că coachingul a devenit o formă de învățare nu doar în sport dar și în multe alte domenii: afaceri, carieră, familie și relații…

În acest articol vorbim despre ce este coachingul și de ce este o industrie mondială în creștere pentru a-ți lansa o afacere. Dacă ești printre cei care vor să-și facă o afacere online în domeniul coaching atunci acest articol este pentru tine. Vei afla totul despre coaching din perspectiva unei afaceri.

Ce este coachingul ? Coaching definiție:

Conform wikipedia iată care este definitia coachingului:

“Coaching (din engleză: antrenare sau antrenament) este o formă de dezvoltare în care o persoană denumită coach, sprijină o altă persoană care învață sau un client în realizarea unui obiectiv personal sau profesional concret furnizându-i sfaturi, formare și îndrumare. ”Definitia coachingului completă o găsești aici.

Din definiție înțelegem clar că coachingul este bazat pe sprijinirea unei persoane să obțină anumite obiective. Forma prin care are loc acest proces se numește sesiune de coaching.

Acest tip de învățare își are origini încă din antichitate. De exemplu Alexandru cel Mare l-a avut ca mentor pe Aristotel. Sportivii de top au la rândul lor un coach care ia ajutat să ajungă campioni.

În acest sens a apărut idea ce coaching în diferite domenii. Școala tradițională nu poate să ofere performanță. Fiecare din noi e unic, avem propriile provocări, obiective și scopuri în viață. De aici apare necesitatea de a avea un mentor sau un coach, care are experiență și ne poate ajuta ca să obținem mai ușor ceea ce ne-am propus.

Importanța coaching-ului. Life coaching din experiența personală.

La 19 ani, era total dezorientat. Nu-mi doream să fac facultate. Eram ultimul an la colegiu, unde studiasem deja o profesie. Intuiția îmi spunea că facultatea nu diferă foarte mult de colegiu și mare impact asupra carierei nu va avea. La acea vârstă chiar aveam nevoie de un mentor, duceam lipsă de persoane cu experiență care să mă poată îndruma. 

Am cerut sfatul unui profesor de-al meu, care avea pe atunci în jur de 35 ani. Acesta mi-a spus: “Du-te și vei vedea cum este la facultate” Celor mai în vârstă nici nu le mai puneam astfel de întrebări deoarece, fără să ofensez pe cineva: Ce sfaturi poate oferi o persoană care a lucrat în sistem de învățământ ?

Am depus actele la facultate în ultima zi. Era sâmbătă. După ce am primit informații că am intrat la facultate, bugetar… tot stăteam pe gânduri: Să mă duc sau nu? În ultima zi, era pare-mi-se 29 august, m-am decis totuși să mă duc. Și a fost probabil cea mai rea alegere pe care am făcut-o. Au urmat 4 ani de chin, deoarece am avut conflicte de opinii, aproape cu toți profesorii. Gânduri să las… nu prea frecventam, și multe altele. 

Nu am găsit măcar o persoană care să mă poată ghida în carieră. Aveam nevoie de cineva care să-mi spună ce trebuie să învăț, și cel mai important care ar fi strategia ca să învăț ceea ce mi-ar mări șansa să am un job de perspectivă.

Spun aceste lucruri, din motiv că vreau să înțelegi cât de important este să ai un mentor, coach, profesor… spune-i cum vrei. Încă de pe la 16 ani, au început primele mele activități de freelance, nu pot să le zic antreprenoriale. Făceam desene, lucrări pe care le vindeam la colegi. De atunci am înțeles că un job nu este pentru mine. Am încercat mai multe activități, profesii, proiecte, start-up-uri… dar toate au ratat. Chiar dacă eram tehnic bun, nu puteam vedea toată imaginea în ansamblu. Sau cum spun americanii: “Big picture”.

Din lipsa de cunoaștere și oameni cu experiență în jurul meu, am ratat aproape peste tot: în carieră, sport, familie… De fapt, mă consider plin de cicatrici și bandaje. Toate aceste lucruri s-au întâmplat deoarece a trebuit singur să testez ce nu funcționează. 

Dând la o parte banii și perspectivele de afacere, coachingul este mai mult decât o simplă afacere. Este mai mult un antreprenoriat social deoarece scopul este creșterea nivelului de pregătire al oamenilor pe diferite aspecte: sănătate, mintal, financiar, e.t.c.

Pentru mine este o deosebită plăcere să mă împart cu experiența și cunoștințele profesionale pe care le posed.

Dacă încă te mai întrebi: Ce este coachingul ? Definiția mea ar fi: Singura metodă prin care poți să ajungi mai ușor și sigur la rezultatele țintite.

Ce este ședința de coaching ?

Un coach lucrează cu elevul său prin așa numita ședința de coaching. Aceste ședințe pot avea loc în sală de fitness, pe teren de sport, la oficiu sau chiar acasă. Mai nou este că ședințele de coaching au migrat în online. Acest lucru este minunat. Oferă multe perspective de afaceri pentru cei care vor să lucreze de acasă. 

Important este că oamenii încep să se acomodeze cu sesiunile de coaching online și dispare barieră de întâlnire fizică.

Ședința de coaching este bazată pe discuții, iar un coach poate să pună întrebări de genul:

  • Care este cea mai mare provocare cu care te confrunti în prezent?
  • Ce te pasionează cel mai mult în viață?
  • Care este primul lucru la care ai vrea să lucrăm?
  • Care este obstacolul sau ezitarea care te împiedică să începi acum?
  • Ce rezultat ar face ca lucrul cu mine să fie un mare succes?
  • Cum ar arăta viața ta dacă vei decide să nu te antrenezi?

Ca practicant de arte marțiale, deseori puteam să întreb de instructorii mei: cum pot să-mi măresc reacția, rezistența fizică sau alte întrebări cu caracter personal legate de obiectivele mele. Aceste discuții private mă ajutau să aflu lucruri personalizate care mă ajutau să înțeleg mai bine tehnica și să avansez.

Trebuie să înțelegi că orice ședință de coaching trebuie să fie orientată maxim spre client. Dacă vrei să faci o afacere ca mentor sau trainer, atunci ai nevoie să știi foarte bine a lucra cu clienții ca acesta să fie eficient. Aici nu există șanse de eschivare, iar tu ești principalul element al acestui model de afacere.

Ce tipuri de coaching există?

Dacă ai înțeles ce este coachingul și ce este o ședință de coaching, poate te întrebi: Ce tipuri de coaching există? În ce domenii ai putea să utilizezi acest model de afacere?

Răspunsul meu este că online coachingul nu are limite. Oamenii au și vor avea nevoie să-și rezolve anumite probleme cu care se confruntă. De exemplu: cineva vrea să slăbească. De aici apare necesitatea unori experți, care să-i ajute pe acești oameni să-și rezolve unele probleme legate de greutate.

Poți ajuta pe cineva să joace șah, să învețe o limbă străină, să pregătești campioni în matematică și așa mai departe. Întrebarea mea pentru tine este: Ce știi tu să faci foarte bine și ai putea să înveți și pe alții?

Când am început să lucrez la primul curs online, era prin 2016, am ales să fac un curs de programare. După ceva timp, am renunțat la idee, deoarece mi-am dat seama că aș putea să învăț doar începătorii. Nu aveam destulă experiență și nu aș fi putut face prea multe în acest domeniu.

Iată unele tipuri de coaching care există:

Coaching executiv.

Coachingul executiv tinde să se concentreze pe ajutarea liderilor seniori dintr-o organizație pentru a-și îmbunătăți leadershipul și performanța personală. Dacă provin din mediul corporatist, probabil îți este cunoscut mai bine acest domeniu. Am cunoscuți din IT care fac parte din mari corporații internaționale unde se implementează astfel de coaching.

Coaching pentru carieră.

Un antrenor / mentor din acest domeniu se concentrează pe cariera individului sau pe dezvoltarea carierei. Din păcate la noi nu există încă acești mentori de carieră.

Un coach pentru carieră se bazează pe o gamă mai largă de abilități, inclusiv consiliere, consultanță și mentorat. Uneori companiile de recrutare oferă acest tip de coaching ca un serviciu cu valoare adăugată pentru candidații lor.

De exemplu, când mă pregăteam să lucrez în IT, am avut ca mentor un prieten, care cunoștea tot de ce am nevoie pentru a ajunge la acel job. Chiar am simțit pe pielea mea ce înseamnă acest lucru. Foarte eficient se primește. Mergi direct spre scop fără ocolișuri.

Business Coaching.

Un trainer de afaceri oferă asistență, feedback și sfaturi unei persoane sau unei echipe pentru a le permite să-și îmbunătățească performanța personală în mediul de afaceri. 

Acest tip de coaching este mai puțin despre cum să ajuți o persoană, dar cum să ajuți o afacere sau o companie să crească. Se lucrează la performanța acesteia la diferite capitole, cum ar fi cele operaționale.

Life Coaching.

Life coaching se concentrează asupra dezvoltării individului și poate include psihologie, neuroștiințe, sociologie, dezvoltarea adulților și dezvoltarea carierei. 

Acest tip de coaching poate fi asociat mai mult cu terapie și consiliere decât orice alt tip de coaching descris mai sus. 

S-au dezvoltat industrii întregi în această direcție iar părerile sunt foarte controversate ce ține de life coaching.

Desigur că există și alte tipuri de coaching. Aceste sunt doar unele categorii mari ca să-ți faci o închipuire.

De fapt, cred că coachingul trebuie să fie ceva personalizat. Doar fiecare din noi este unic, are specificul său de probleme de rezolvat și scopuri pe care ar vrea să le atingă. 

În perioada când făceam site-uri pentru companii, de fiecare dată acestea trebuiau adaptate la cerințele clientului. Fiecare dorea desigur să facă vânzări mai multe, dar produsul, metoda de promovare și vânzare era complet diferită

Ce modele de coaching se potrivesc pentru afaceri online?

tehnici de coaching

Mind set și claritate în viață.

Chiar dacă acest domeniu de coaching are multe semne de întrebare ce ține de eficiență este și va rămâne în top. Ideea este că oamenii au nevoie de mentori și călăuze în viața lor. Suntem ființe umane care mai devreme sau mai târziu ajungem într-un punct în care are ești dispus să plătească niște sesiuni de life coaching ca să obții o claritate mai bună în viața ta.

Există un potențial imens în această industrie luând în considerare că aproape fiecare din noi are nevoie de un astfel de mentor. Recomandarea mea ar fi să te specializezi într-o nișă foarte îngustă și să rezolvi un set de probleme concrete. Astfel vei fi mai ușor recunoscut ca un expert și vei avea mai mare șansă de succes.

De exemplu: Ai putea oferi sesiuni de coaching doar pentru bărbați, sau doar pentru femei divorțate. Trebuie să vezi la ce ești bun, și ce vrea piața din domeniul dat.

Coaching în domeniul fitness și sănătate.

Prima direcție după popularitate în coaching este cum oamenii gândesc, urmată de cum aceștia arată. Oamenii mereu vor fi preocupați de sănătatea lor și de cum arată. Reieșind din aceste nevoi, vei putea foarte clar să ajustezi modelul de afacere pe care ai vrea să-l faci în acest domeniu.

Te întrebi dacă poate fi făcut online?

Cu siguranță că online coaching în domeniul fitness și sănătate poate fi făcut online. De fapt, acesta are foarte multe avantaje pentru client nu doar pentru tine.

Este o nișă de coaching profitabilă, deoarece oamenii se angajează adesea într-o călătorie spre sănătate mai bună, iar tu ca trainer și expert ai putea să-i ajuți să obțină acest lucru mai ușor.

Iată ce ai putea face:

  • Ajută-i să își atingă obiectivele de fitness și exerciții fizice.
  • Ajută-i să urmeze o dietă echilibrată și să-și îmbunătățească nutriția.
  • Poți să-i ajuți să își schimbe dieta sau stilul de viață, de ex. dacă vor să urmeze o dietă vegetariană sau să urmeze un stil de viață vegan.
  • Îi poți ajuta să-și îmbunătățească sănătatea prin exerciții  fizice.

Coaching pentru afaceri mici.

Acest model de afaceri presupune să ajuți alte afaceri aflate la început de drum să crească.  Dacă un business trainer poate să lucreze cu companii mai mari, la aspecte de productivitate, cum să angajezi, cum să concediezi pe cineva… atunci tu ai putea oferi servicii adaptate la companiile mici. 

De exemplu: Cum să mărești rata de conversie a reclamelor pe facebook sau cum să ridici un magazin  online în top poziții pe google, cum să creezi strategii de lead generation eficiente. Există multe nișe la acest capitol de care afacerile mici au nevoie. Ai putea oferi servicii de consultanță pentru angajați sau pentru acel antreprenor la început de drum.

Există mii de afaceri mici care sunt conduse de persoane care încearcă din răsputeri să meargă singure (s-ar putea chiar să fii una dintre ele). 

Din experiența proprie pe care o am lucrând cu antreprenori, pot spune că majoritatea au nevoie de cineva care să-i ghideze în afacerea lor.  Mulți din ei cunosc produsul și atât. Habar n-au de ce înseamnă o afacere ce ține de partea online-ului. Chiar dacă apelau la mine să le fac site, nu știau ce să facă mai departe cu el. Ia în considerare această nișă.

Coaching în domeniul relațiilor de familie.

Chiar dacă această direcție limitează posibilitatea să ai clienție pe o perioadă lungă de timp, acest tip de coaching are loc să existe. Relațiile în cuplu sunt o problemă a secolului și se pare că situația este tot mai rea. Cu toate acestea, oamenii vor relații și familii fericite de unde rezultă că cu o abordarea strategică ai putea ataca și această nișă.

Marele beneficiu al acestui tip de coaching este că ai putea avea un impact fericit asupra societății. Pentru unii vei fi considerat un adevărat erou.

Tehnici de coaching.

Ce este coachingul

Stabilește și clarifică principalul obiectiv.

Pasul inițial în strategia și tehnici de coaching este să specificați obiectivul clientului într-un mod obiectiv și măsurabil. Trebuie de la bun început să discutați clar despre ce dorește să obțină. Atunci când clientul tău este clar cu ce vrea, tu înțelegi ce el își dorește va fi mult mai ușor să concepi un plan de acțiune pentru el.

De asemenea la finisarea sesiunilor de coaching, împreună veți putea vedea rezultatele și ajusta strategia.

 Fă lucrurile să se întâmple în realitate.

Subconștientul nostru nu cunoaște diferența dintre realitate și imaginație. Reacțiile chimice din creierul nostru sunt aceleași, indiferent dacă ni se întâmplă de fapt o experiență sau dacă ne-o imaginăm în mintea noastră. Și cu cât vă puteți imagina un scenariu folosind toate cele 5 simțuri, cu atât va avea mai mult impact.

Pentru acest pas, puneți-vă clientul să-și imagineze în detaliu cum va fi atunci când își va atinge obiectivul. Unde va fi el? Care sunt împrejurimile ? Cu cine va fi? Ce face acolo?

Când am decis să pornesc acest proiect, mi-am imaginat anumite lucruri. În mintea mea există foarte clar ce vreau să primesc și ce urmează să se întâmple. Imaginația și viziunea sunt foarte importante pentru a putea materializa ceva. 

Una din problemele reale pe care le avem este că nu avem curajul să ne imaginăm lucruri și cel mai important este să trecem la acțiune și să implementăm în viața reală acele vise care sunt importante pentru noi.

Strategie și pași pentru a atinge acele scopuri.

Acum, că există un obiectiv clar și măsurabil, următorul pas în strategia de coaching este să lucrați cu clientul pentru a dezvolta un plan pentru a-și atinge obiectivul. Care sunt primele lucruri pe care trebuie să le facă și care este intervalul de timp pentru a fi finalizat?

De regulă toate răspunsurile sunt deja în interiorul clientului. Tu doar colectezi aceste răspunsuri și crezi o strategie și un plan de implementare.

De exemplu: Aproape oricine știe că nu trebuie să consumi anumite alimente, efortul fizic ajută la slăbit, cunoaștem câteva exerciții de bază… dar câți dintre noi cunosc cum să folosească aceste resurse pentru a atinge un obiectiv?

Aici este rolul coaching-ului. Aici intervii tu cu strategie și planificare pentru clientul tău ca să aduci claritate în ce urmează să facă.

Strategia de coaching este responsabilitatea ta.

Trebuie să înțelegi că clientul are nevoie de rezultate vizibile pentru el. Atunci când te vei implica în sesiuni de coaching, trebuie să-ți asumi o anumită responsabilitate pentru rezultatele clientului.

De asemenea este important ca din start să informezi și clientul care sunt condițiile ideale ca aceste tactici să funcționeze. Poate fi foarte frustrant să afli pe parcurs că clientul și-a dorit ceva cu mai puțin efort sau oricare alte așteptări.

Din experiența mea pot spune că la început clientul are multe așteptări, nivelul lui de energie este la maxim urmat ca pe parcurs acesta să scadă din intensitate. Este foarte bine să te gândești cum să faci ca la final să fie Wow.

Încurajează fiecare pas. Sărbătoriți micile victorii.

În loc să sărbătoriți rezultatul final este mai eficient să se sărbătorească micile victorii. Acest lucru va face ca clientul să se simtă bine, să-i crească încrederea în sine precum și în calitatea servicilor pe care i le oferi.

Oamenii plătesc pentru rezultate. Iar pentru majoritatea din noi micile victorii sumar ar fi mai mult decât o victorie mare. De exemplu, în relații este foarte bine știut că femeile preferă mici cadouri făcute mai des, decât unul mare făcut foarte rar.

Dacă vei veni cu câteva sfaturi și încurajări, rezultatul final va fi mult mai bun. Astfel vei reuși să formezi o relație strânsă cu clientul tău. Acest lucru va contribui mai apoi benefic la afacerea ta în coaching.

Avantaje

  • Posibilități de afacere.
  • Mai multă libertate.
  • Ai ocazia să cunoști oameni noi.
  • Posibilitate de dezvoltare.
  • Valorificare și apreciere personală.
  • Contribui benefic în societate.

Dezavantaje

  • Ai nevoie să înveți permanent.
  • Trebuie să fii bun în comunicare.
  • Ai nevoie de branding și marketing.
  • Trebuie să cauți singur clienți.
  • Poate fi dificil pentru unii.

Concluzii.

Desigur că este imposibil să cuprinzi totul despre coaching într-un singur articol. Scopul a fost să răspund la ce este coachingul și de ce acum este momentul potrivit să te gândești la acest model de afacere.

După cum ai observat sesiunile de coaching pot fi făcute online ceea ce prezintă o adevărată oportunitate pentru libertatea ta financiară și fizică. Dacă ai o meserie care îți place, de ce să nu faci din asta o afacere în domeniul coaching indiferent de domeniu?

Cu investiții minime oricine poate începe această afacere. Nu este simplu, dar nici imposibil. Ai nevoie să te decizi dacă vrei și dacă ți se potrivește acest tip de afacere.

Acesta a fost primul articol din seria afaceri online în domeniul coaching și consultanță online. În următorul articol vom vorbi despre cum să alegi o nișă de piață dacă vrei să fii un coach.

Lasă-mi mai jos un comentariu despre acest articol ca să știu dacă e relevant pentru tine și ce aș putea face ca să fie mai valoros.

Nu am website, nu am clienți, nu știu să fac marketing online... Nicio problemă.

Alătură-te grupului  Prima Mea Afacere și descoperă soluții practice pentru a  dezvolta o afacere la început de drum.