Ce este Google Tag Manager? Implementare GTM rapid în 4 pași

Tag manager este un produs marca google care te ajută să instalezi și să configurezi diferite scripturi direct din panoul de control al acestuia (de exemplu, facebook pixel).

0 Comments

Google tag manager este un instrument gratuit care permite să instalezi și să configurezi diferite taguri / scripturi pe site. Cu ajutorul managerului de etichete poți instala folosind o interfață grafică prietenoasă scripturi precum facebook pixel, google analytics, chaturi online, e.t.c.

Avantajul google tag manager este că acesta necesită să fie configurat o singură dată pe site după care nu mai ai nevoie să accesezi codul sau panoul de administrare al site-ului. De asemenea nu ai nevoie să fii programator ca să poți face acest lucru de unul singur în câteva clickuri.

În acest articol vei vedea ce este GTM și cum să folosești acest instrument minunat care îți va ușura munca chiar ești non-tehnic.  Mai devreme sau mai târziu, dacă ai un blog vei ajunge și la necesitatea de a instala scripturi pe site. Pentru soluționarea acestor probleme vine în ajutor google tag manager ce permite să faci acest lucru mai simplu și fără riscuri.

Ce este google tag manager?

Tag manager este un produs marca google disponibil gratuit oricui. Acesta este un container care te ajută să instalezi și să configurezi diferite scripturi direct din panoul de control al acestuia.

Dacă vreodată ai avut nevoie să setezi google analytics sau facebook pixel probabil știi că acest lucru se face prin adăugarea direct pe site a unor coduri caraghioase care te sperie.

De exemplu:

În mod normal ca să instalezi facebook pixel ai nevoie să obții acel cod din business manager, ca mai apoi să-l instalezi cât mai aproape de headerul site-ului.

Acest lucru de obicei necesită să ai cunoștințe tehnice despre platforma pe care este creat site-ul iar pentru unii este mult prea dificil.

Acum poți adăuga, edita, șterge sau pune pe pauză direct din panoul google tag manager orice tag instalat la tine pe site. 

De exemplu:

Ai instalat many chat și vrei temporar să-l dezactivezi. Acest lucru se face simplu direct din GTM. La fel, poți să ai mai multe site-uri setate pe un singur cont de google tag manager.

„Managerul de etichete Google ajută la gestionarea etichetelor simplu, ușor și fiabil, permițând marketerilor și webmasterilor să implementeze etichete pe site toate într-un singur loc.”

GTM te ajută să injectezi scripturile direct la tine pe site fără să apelezi la un developer și este un instrument perfect pentru marketeri.

Avantajele google tag manager

GTM este ușor de folosit.

Nu ai nevoie de cunoștințe speciale ca să folosești acest tool. Poate fi folosit cu ușurință de oricine care este iniția în marketing online. Scopul acestuia este să facă lucrul cu etichetele mai simplu fără să apelezi la echipa tehnică.

Debug în timp real.

Atunci când ai mai multe etichete și declanșatoare devine dificil să vezi dacă totul funcționează cum ai planificat. Cu ajutorul google tag manager acest lucru devine mult mai simplu. GTM te scapă de problema cu debug-ul fără să interacționezi cu codul site-ului.

Etichete predefinite.

Chiar dacă nu acoperă toată gama de etichete, totuși vei găsi o parte din cele mai des întâlnite tag-uri precum analytics, google ads sau remarketing. De asemenea ai posibilitate să instalezi oricare etichetă cu ajutorul blocului custom HTML.

Controlul versiunilor.

Dacă faci des modificări în etichete, GTM pune la dispoziție instrument pentru controlul versiunilor. Astfel, poți oricând să revii la versiuni mai vechi în câteva clickuri.

Ce sunt etichetele?

Etichetele sunt fragmente de cod sau pixeli de urmărire din instrumente terțe. Aceste etichete spun managerului de etichete Google ce trebuie să facă.

Exemple de etichete comune în Managerul de etichete Google sunt:

  • Google Analytics Cod de urmărire universal
  • Cod de remarketing Adwords
  • Cod de urmărire a conversiilor AdWords
  • Facebook pixel

Cum se implementează GTM?

Pentru a instala managerul de etichete ai nevoie mai întâi de un cont de gmail pe baza căruia îți faci un cont în managerul de etichete google.

După creare contului GTM ai nevoie să parcurgi următorii pași:

1. Crearea și setarea unui cont GTM

La această se crează contul pentru proprietatea dorită. Este nevoie să dai un nume, țara, numele site-ului și tipul de aplicație.

Ce este Google Tag Manager

2. Instalarea codului google tag manager în site

După configurarea și creare contului, se va genera 2 blocuri de cod care trebuie instalate în secțiune head și body al site-ului.

Dacă nu știi ce înseamnă acest lucru, poți apela la un freelancer care va face acest lucru în locul tău. Procesul de instalare depinde de platforma site-ului pe care o folosești. Unele teme, permit instalarea acest coduri direct din panoul wordpress sau joomla. Depinde ce sistem folosești pentru site.

3. Verificarea instalării GTM

Dacă pașii de mai sus au fost realizați cu succes, vei ajunge în spațiul de lucru al GTM care arată în felul următor.

Google Tag Manager

Ca să te asiguri că totul funcționează corect, recomand folosirea unui plugin extern. Dacă folosești google chrome atunci ai nevoie să instalezi Tag Explorer care este disponibil gratuit.

Implementare GTM

Acesta te ajută să vezi dacă toate tag-urile inclusiv și GTM dacă sunt instalate la tine pe site. 

4. Crearea și publicarea etichetelor pe site

După ce ați instalat Managerul de etichete Google pe site, ești pregătit să adăugi fragmente de cod / scripturi (etichete) furnizate de diferite instrumente de urmărire și marketing.

Managerul de etichete Google acceptă peste 50 de tipuri de etichete, inclusiv produsele de marketing Google și alte servicii terțe. În plus, puteți adăuga, de asemenea, etichete HTML sau JavaScript personalizate pe site direct din spațiul de lucru GTM.

Pentru crearea unei etichete trebuie să apeși pe „Etichetă nouă” și urmați pașii pentru a crea prima etichetă.

Pentru managementul etichetelor accesați rubrica etichete.

Concluzii.

După cum ai văzut, google tag manager oferă o modalitate simplă și robustă pentru managementul etichetelor pe site. Nu este deloc dificil ca oricine să poată folosi acest instrument. Dacă ai un site, recomand să folosești managerul de etichete chiar de la început.

Dacă vei apela la un freelancer sau agenție pentru creare site-ului, insistă ca aceștia să instaleze GTM pe site pentru tine. Mai apoi vei putea singur să adaugi sau să elimini de pe site etichetele necesare.

Nu am website, nu am clienți, nu știu să fac marketing online... Nicio problemă.

Alătură-te grupului  Prima Mea Afacere și descoperă soluții practice pentru a  dezvolta o afacere la început de drum.