Bani online rapid: 10 mituri despre cum se câștigă în online?

Dacă vei înțelege că bani online înseamnă defapt vânzări prin canalele digitale atunci vor dispărea toate miturile și barierele care te țin pe loc.

0 Comments

Bani online pentru mulți este mai degrabă o înșelătorie decât o oportunitate reală.
Chiar dacă acum lucrul trece în online, oamenii continuă să creadă că nu ai cum să faci bani online, mai ales cinstit. Mă simt obligat să vorbesc despre acest subiect “tabu”pentru unii. 

Proiectul “skill mastery” a luat naștere din dorința de a ajuta pe cei care vor să-și construiască o afacere online și să devină mai liberi. În acest articol mi-am propus să vorbesc despre cele mai populare mituri legate de bani online.

Lumea este deja digitalizată în majoritatea domeniilor iar oamenii continuă să creadă în niște concepte și stereotipuri formate de pe timpul când internetul era dominat de proiecte dubioase.

Acum lucrurile s-au schimbat și există zeci sau chiar sute de metode realiste prin care poți face bani online.

Cu câțiva ani în urmă căutam un copywriter pentru a colabora pe proiecte freelance. Eu făceam site-uri și doream ca cineva să-mi facă textele. 

Am găsit un grup, legat de oferte de lucru. Nu mai știu exact denumirea. Navigând pe acea pagină am văzut că se promovau diferite rețele MLM și alte lucruri dubioase. Vânzări de produse “magice”, bani pentru click și chestii din această categorie. Chiar și acum dacă cauți bani online vei găsi diferite scheme mai puțin demne de urmat.

Citind acest articol vei afla care sunt cele mai populare mituri legate de bani pe internet. De asemenea vei afla metode realiste care îți vor schimba percepția despre bani pe internet.

1. Bani online înseamnă înșelătorie

Acesta este probabil primul mit legat de bani online. Majoritatea oamenilor asociază automat internetul cu “scam”. Adevărul este așa cum îți convine să crezi.

Să faci bani online este foarte realist.

La moment colaborez cu o persoană pe un proiect start-up care se află în Londra. Culmea este că niciodată nu ne-am văzut pe viu, nici prin webcam și nu ne-am intersectat nicicum, dar facem proiect împreună. Iar dacă vorbim de bani, e o sumă nu prea mare. Mai exact vorbim de puțin peste 2000 euro. Asta e ceva realist.

Ieri am primit un mesaj în Whats Up de la o persoană iarăși necunoscută (client venit de pe site-ul personal). Vrea să colaboreze cu mine pe niște proiecte de ecommerce. Azi am avut o discuție telefonică cu el și deja sunt convins la 99% că afacerea va avea loc.

Ce vreau să spun prin asta.
Nu. Nu mă laud. Nu am cu ce la moment.

Vreau doar să vezi și alte laturi legate de bani online. 

Nu-i neapărat să-ți faci o afacere online. Există mai multe posibilități prin care poți lucra online.

De exemplu, poți oferi servicii de creare site-uri. Am scris un articol despre cum faci bani cu un web-site. Detalii aici.

Am renunțat la carieră în IT ca să pot să lucrez independent online. Este mult mai dificil decât la serviciu, dar îmi convin avantajele lucrului online. Îmi place la nebunie să discut cu clienții și să le ofer soluții în limita competentelor mele.

2. Online te poți îmbogăți rapid și fără efort

Acesta este încă un mit legat de bani online. Vreau să te dezamăgesc complet la acest capitol.

Probabil ai văzut și tu mulți guru care vorbesc despre cum faci milioane de dolari în doar 3 luni printr-o metodă unică.

Ei bine.
Eu nu cunosc cum poți face bani online și legal fără să lucrezi aproximativ ca la un job obișnuit. 

Ba chiar mai mult. Ești nevoit să lucrezi și peste program sau chiar și în weekend. Ești supus unor factori de stres și restul rutinei pe care o avem oricum…

Să faci bani pe internet este mai degrabă un stil de viață. 

Trebuie să recunoaștem că puțini sunt cei care pot lucra ore în șir la calculator. Deseori lucrezi singur de acasă. Uneori nu ai poftă de lucru. Alteori îți asumi riscuri prea mari sau lucrurile stau destul de prost din cauză că nu ai vânzări, nu ai clienți…

Este mult mai dificil.
Lucrul online nu este ca și cum ai avea o problemă legată de ultimul salariu cu contabila companiei la care lucrezi. Aici se rezolvă ușor…

Bani online se fac cu condiția că vei munci. Aici mă refer că trebuie să faci o muncă similară cu cea de la birou dar cu mai multe riscuri și decizii personale. Poate nu ți-ai dat seama dar deja multe profesii implică lucru online iar în următorii ani asta va fi ceva normal.

3. Crearea unui website este suficient ca să faci bani online

Dacă cineva m-ar plăti cu 1$ pe zi doar pentru ca am un site, atunci mi-aș face 300 de site-uri și mă pensionez. Îmi asigur viitorul cu 300$ pe zi și mă duc să pescuiesc cu undița sub copaci, pe malul Nistrului până la sfârșitul vieții.

Un site îți poate aduce bani într-un anumit context. Dacă ai site și nu ai vizitatori pe el, atunci nu ai cum să faci bani. Rămâne o singură metodă: site-ul să fie doar ca punct de vânzare, iar traficul să fie adus din exterior.

Castiga bani online gratis

Iată câteva metode prin care poți să monetizezi un site.

3.1 Bani online din reclame pe site

Metodă presupune să creezi un site / blog care are ca scop atragerea unui număr cât mai mare de persoane. După care poți adera la programul adsense de la google prin care vei permite afișarea reclamelor la tine pe site și astfel vei primi o anumită sumă de bani. Probabil ai văzut site-uri deranjante care conțin mai multe bannere cu reclame decât conținut. Despre asta este vorba…

3.2 Vanzarea produselor proprii

Aceasta este metoda care îmi place cel mai mult. Dezvoltând o comunitate online cu timpul poți crea propriul produs sau serviciu potrivit acelei audiențe. Dacă vrei să faci bani online atunci îți recomand anume această metodă. Dezvoltă o comunitate și un produs.

3.3 Bani online din afiliere

Monetizarea unei astfel de afaceri are loc prin obținerea unor comisioane din vânzări și recomandări ale produselor sau serviciilor afiliaților. Ai nevoie la fel să-ți faci un site, să scrii mult conținut ca oamenii să ajungă la tine pe site, după care poți colabora cu branduri pentru a obține comision din vânzări.

Dacă nu ai bani de un site, fă unul gratuit. De exemplu cu wordpress. Vezi site-ul oficial aici.

4. Poți face bani online fără să cheltui bani

Această afirmație este parțial corectă. La moment nu prea știu cum ai putea să faci bani online începând de la zero lei. În caz că ai un telefon ai putea crea conținut pentru social media, youtube… așa metode ar fi reale. În rest, oricum ai nevoie de mici investiții la început.

De exemplu, pentru un site ai nevoie de un nume de domeniu și un serviciu de găzduire. Sumar ar fi până la 50$ anual.

Apoi, ai putea avea nevoie de o temă, niște plugin-uri, niște tool-uri pentru anumite scopuri care implică unele cheltuieli.

Este foarte real să faci bani online cu investiții la început foarte mici. Ceva cuprins între 100 și 1000 euro.

Dar nu pornesști de la zero. AI nevoie de skill..

Aceeași afacere cu dropshipping nu o poți face cu zero lei. Ai nevoie de un mic buget legat de platformă, reclame și bani în circulație.

Răspunsul mei la această întrebare este: și da și nu. Totul depinde de cunoștințele tale și cea ce vrei să faci.

5. Bani online poate face oricine

Oricine ar fi putut scrie amintirile din copilărie însă doar unul a făcut-o. Bani online poate face oricine dacă într-adevăr vrea să facă și este dispus să învețe. În caz că deja ai o anumită bază, să zicem că ești psiholog. Ai putea relativ ușor să faci bani online. 

Dacă ai deja cunoștințele necesare pentru a livra ceva contra cost atunci râmâne partea de sistem de vânzare pentru online. Dacă nu ai cunoștințe atunci ai putea să vinzi produse fizice. Există diferite nișe pe acest domeniu.

Oricine poate face bani online dacă vede anumite oportunități. O afacere online implică cunoștințe. Este ca și cum ai pregăti mâncare după o rețetă. Dacă ai ingrediente potrivite și respecți procesul atunci nu are cum să nu-ți iasă.

Înainte a începe să faci bani online trebuie să te antrenezi exact ca la sală.

– să identifici o nișă
– să ambalezi un produs / serviciu
– să poți găsi cumpărători
– să știi să livrezi ceea ce promiți

Înainte a începe să faci bani online trebuie să te antrenezi exact ca la sală. 

  • să identifici o nișă
  • să ambalezi un produs serviciu
  • să poți găsi cumpărători
  • să știi să livrezi ceea ce promiți

Dacă stăpânești aceste componente ai toate șansele să faci bani online și să dai peste cap miturile care există în acest context.

6. Trebuie să fii un expert de top

Ne place să amânăm lucrurile.

Vorbesc din experiența proprie. 

De multe ori ezitam să trec la partea de vânzarea pe motiv că site-ul nu este bun, nu am destule cunoștințe, nu știu să fac un sales funnel, nu știu să scriu texte… 1000 de motive să nu faci asta.

Cunosc o singură metodă realistă de a face bani online, și nu doar online. 

Vânzarea.
Da, este un termen din care nu ne place.
Dar nimeni nu te pune să vinzi produse “magice”.

Nu vrei să vinzi? Livrează fericire.

Am stat vreo 2 ani blocat pe motiv că credeam că nu sunt suficient de bun. Și nu mă consider bun. 

Îmi amintesc un caz, cum stăteam într-o cafenea cu 2 clienți (soțul + soția acestuia) acum jumătate de an.

La un moment dat, ea îmi zice:

  • Dar tu de unde cunoști atâtea? Credeam că eu știu multe despre marketing dar văd că tu mă depășești… de unde ai învățat?

Din nou. Încerc să-ți explic că nu ai nevoie să fie expert. 

Mereu vor fi mai buni și mai slabi ca tine. Trebuie să alegi corect piața și cum vrei să te poziționezi. 

Sincer să fiu, acum ai nevoie să atragi atenția sporită asupra brandului personal mai mult decât asupra cunoștințelor.

Dacă reușești să te poziționezi bine ca brand, unele lucruri vor veni de la sine.

Despre cum să-ți faci un site pentru personal branding vezi un articol super valoros. Detali aici.

7. Ai nevoie de investiții ca să faci bani online

Dacă ai un laptop și internet probabil nu ai nevoie de alte investiții pentru a face bani online. Primele modele de afaceri pe care le poți face cu zero lei ar fi:

  • servicii copywriting
  • design grafic
  • optimizare SEO
  • servicii de recrutare
  • setare reclame online
  • creare site-uri
  • consultanță

Această listă poate să fie continuată la cel puțin câteva zeci de exemple. Nu știu de ce dar oamenii fac o diferențiere între bani online și lucru online. 

Pentru mine afaceri online fără investiții ar însemna o afacere pe care o poți lansa cu un buget de maxim 1000 euro.

Cu acest buget poți crea multe:

  • creare site și întreținere pe 1 an înainte
  • generarea de lead-uri și atragerea primilor clienți din online
  • testarea nișei și determinarea costului de achiziție al unui client
  • buget pentru reclame pentru atragerea primilor clienți

Aceste lucruri sunt posibile doar dacă știi bine ce ai de făcut. În unele cazuri nici nu ai nevoie de toate aceste lucruri. 

De exemplu, poți utiliza canalele de promovare gratuite: grupuri de pe facebook, site-uri de anunțuri, portaluri pentru freelance. Opțiuni multiple la acest capitol există.

Important este să te bazezi pe metode realiste. 

De exemplu, poți descărca cartea gratuită cu idei de afaceri online cu investiții până la 1000 euro. Sunt sigur că vei găsi idei care te vor ajuta la acest capitol.

De asemenea citește și ghidul gratuit care te ajută să concepi un site pentru personal branding. Acestea sunt fundamentele cu care trebuie să începi o afacere online.

8. Cei care câștigă bani online sunt norocoși

Dar tu crezi în noroc?
Eu nu.
Cred în oportunități.
Dacă ești plin de carte și nu cauți oportunități de realizare atunci vei spune că nu ai noroc. Viața este nedreaptă…

În cazul în care cauți oportunități și te afli la locul potrivit dar ești slab pregătit probabil norocul nu te va ajuta.

Cred cu tărie că norocul ni-l facem singuri. Trebuie persoana potrivită la locul potrivit. 

Acum 5 ani nici nu mă gândeam că voi ajunge să ofer consultații pe zona de online. Pe atunci viitorul mi-l vedeam construind device-uri hardware.

A fost nevoie de foarte multă muncă până m-am reprofilat și am simțit primele rezultate. Cel mai interesant este că nu mi-am dorit să fac bani online. Aveam cumva această închipuire, însă pe atunci eram obsedat de start-up. Nicidecum posibilitatea de a lucra și a face bani online.

Cum să-ți faci singur norocul ?

– identifica care sunt punctele tari
– alege o nișă pe care poți sau vrei să o deservești
– cercetează ce posibilități sunt în acea nișă
– creează un sistem pentru a atrage clienți

Poace ceea ce scriu ți se pare dificil, și greu de implementat.

“Te asigur că ești și poți mai mult decât pari. Suntem ființe creative”

Principalul să începi și să nu te oprești din căutări și cel mai important să acționezi. Bani online înseamnă acțiune ca și oricare altă metodă de a face bani.

9. Bani online se fac prin click-uri, vizualizări, fonduri de investiții…

Aceste metode de a face bani online au fost cu mulți ani în urmă populare și deseori erau însoțite de “scam”. 

Puteai să faci bani de o pâine iar salamul era achitat din salariu (sau o dată pe lună din bursă dacă erai student). 

Recomandarea mea ar fi să eviți astfel de scheme dubioase de a face bani pe net. În afară că vei pierde timp încercând aceste scamatorii, vei pierde și ce este important: încrederea în tine și motivația de a face ceva cu adevărat real.

Nu-ți poate nimeni interzice să mergi la vânătoarea se astfel de oportunități. Doar că la scurt timp vei înțelege că aceste metode nu funcționează.

Vreau să înțelegi un lucru:

“Banii vin din vânzări”
Trebuie să te întrebi la modul cel mai serios:
“Unde are loc vânzarea? Cine și ce vinde?”
Este nevoie de o gândire critică unde pui la îndoială orice argumente. 

În zona CSI sunt sunt foarte multe scheme de așa gen. Chiar nu înțeleg cum este posibil așa ceva. 

Se zice că în silicon valley este posibil tot.

Nu. Nu este posibil totul.

Ce nu este posibil acolo, este posibil în Rusia, ca exemplu.

Este suficient să dezactivezi adblock-ul și să intri pe un site de dorit rusesc, că ești atacat cu 1001 de reclame despre cum să faci bani online.

Rai pentru marginali…

10. Bani online nu există

Probabil aceasta este cel mai mare mit despre bani pe internet. Unii încă se tem să-și introducă datele de card pentru a face cumpărături. Se tem că vor fi furați. 

Dacă vom face o analiză vom vedea că multe companii care sunt lansate pe piață într-o oarecare măsură sunt legate de circuitul banilor online.

Paypal, revolut, bitcoin… toate sunt legate de bani. Managementul banilor mai bine spus… Să nu crezi că se pot face bani online înseamnă să te limitezi și să pierzi oportunități.

Un alt aspect ar fi că banii vin din vânzări. A face bani online înseamnă de fapt să faci vânzări online.

Un site popular, un cont de instagram, un text de vânzare, un ebook, un podcast, un curs video, o melodie… toate astea se pot converti în bani online.

Nu vreau să te conving de ceva. Nu vreau să te impun să crezi în ceva. 

Am doar o singură rugăminte: 

Gândește-te la ce ai putea oferi fără să ieși din casă și să poți fi remunerat.

Dacă în minte nu ai nici o idee, atunci probabil nu ești pregătit să faci bani online.

Concluzii.

S-a primit un articol ca de obicei mult prea lung. Asta este stilul meu. Închei articolul atunci când simt că întrec orice limită.

Sincer să fiu, încă nu am feedback-uri despre felul meu de a scrie. Știu, sunt tehnic… Nu am mai scris blog până acum. Scrierile mele erau limitate la unele notițe personale, sau careva schițe… 

Începe să-mi placă tot mai mult această ocupație.

Scopul este să te ajut să înțelegi că acum este momentul să faci o afacere online. Aceste oportunități nu apar prea des. Există multe nișe neacoperite unde poți intra chiar dacă ești începător.

Dacă vei înțelege că bani online înseamnă defapt vânzări prin canalele digitale atunci vor dispărea toate miturile și barierele care te țin pe loc.

Ca de obicei, mă poți ajuta cu un comentariu mai jos. 

Spune-mi dacă ți-a plăcut, sau nu ți-a plăcut acest articol. 

De asemenea sunt curios să aflu dacă ai încercat să faci bani online.

Vrei să-ți lansezi un magazin online în 30 zile?

Te pot ajuta să-și faci site-ul, să încarci produsele și să lansezi prima ta campanie de promovare. Obții ghidarea mea și îți ofer suport până ajungi la primele vânzări.

1/ Vom crea împreună magazinul
2/ Conectăm sistemul de plăți, facturare, e.t.c.
3/ Te învăț cum să-l administrezi și să economisești